Atleta Caster Semenya, victorie la Curtea Europeană a drepturilor omului. S-a stabilit. A fost victima discriminării

Atleta sud-africană Caster Semenya, în vârstă de 32 de ani, împiedicată să concureze de către World Athletics (WA) din cauza unei concentraţii ridicate de testosteron, a câştigat o bătălie juridică, marţi, împotriva Elveţiei. Curtea Europenă a drepturilor omului a stabilit că sportiva a fost victima discriminării.

Justiţia elveţiană a confirmat în 2020 o decizie a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) care validează un regulament al Federaţiei internaţionale de atletism. Acesta obligă atleta hiperandrogenă, dublă campioană olimpică la 800 m, să urmeze un tratament hormonal pentru scăderea nivelului de testosteron din sânge în cazul în care va dori să concureze pe distanţa sa favorită.

Această decizie a CEDH nu invalidează însă regulamentul World Athletics şi nu deschide direct calea către o participare a sportivei la probele de 800 m fără tratament.

„Miza semnificativă a acestui caz pentru reclamantă şi marja redusă de apreciere a statului reclamat ar fi trebuit să aibă ca rezultat un control instituţional şi procedural aprofundat, de care reclamantul nu a beneficiat în speţă”, a precizat Curtea.

Într-o decizie luată cu majoritatea de patru judecători contra trei, CEDH consideră că Elveţia a violat articolul 14 al Convenţiei europene a drepturilor omului, referitor la discriminare, combinat cu articolul 8, care protejează dreptul la respect pentru viaţa privată. În plus, a existat o violare a articolului 13 al convenţiei, referitor la un drept la un recurs efectiv.

Caster Semenya, război cu World Athletics

Sportiva sud-africană prezintă un exces natural de hormoni sexuali masculini. Ea duce de peste zece ani o bătălie cu Federaţia internaţională de atletism (World Athletics), potrivit agerpres.ro.

World Athletics a înăsprit, recent, regulamentul pentru atletele intersexuale precum Caster Semenya, care trebuie să-şi menţină nivelul de testosteron sub pragul de 2,5 nmol/L timp de 24 de luni, în loc de 5 nmol/L timp de şase luni pentru a putea concura la categoria feminină.

Regulamentul se aplică la toate probele şi nu doar la cursele de la 400 m la o milă (1.610 m), aşa cum se stipula din 2018.

Această regulă a fost criticată de Caster Semenya, care refuză să se supună unui tratament hormonal sau unei operaţii, după ce a pierdut recursul în faţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Distribuie articol:

COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Clasament Superliga

Data provided by Scoreaxis

Populare

Articole similare
Recomandari

Parteneri
Recomandari

exquis
Loading RSS Feed
blacknews
Loading RSS Feed