Ultimul tur pentru legendarul Sebastian Vettel. Carieră fabuloasă a celui mai bun prieten al lui Michael Schumacher /Video

Marele Premiu din Abu Dhabi, ce va avea loc în acest weekend, va consemna sfârșitul actualului sezon de Formula 1.

Tot la Abu Dhabi, iubitorii de Formula 1 vor avea ocazia să îl vadă la lucru pentru ultima oară pe multiplul campion, Sebastian Vettel.

Sebastian Vettel, o carieră impresionantă

Vettel a început să facă karting la vârsta de trei ani, iar în 1995, la vârsta de opt ani, a început să concureze în serii de karting.

A fost acceptat în echipa Red Bull Junior Team în 1998 și a câștigat diverse titluri, cum ar fi Junior Monaco Kart Cup în 2001. Vettel a fost promovat la ”Open Wheels”  în 2003, iar Derrick Walker i-a oferit șansa de a testa un Champ Car Reynard Motorsport în cadrul unui test privat de două zile pe circuitul rutier Homestead. Un an mai târziu, a câștigat campionatul ADAC Formula BMW 2004 cu 18 victorii din 20 de curse.

Vettel a pilotat la ASL Mücke Motorsport în Formula 3 Euro Series 2005. S-a clasat pe locul cinci în clasamentul final cu 63 de puncte și a câștigat Cupa Rookie.

A fost pilot de teste pentru echipa de Formula 1 Williams mai târziu în acel an, ca recompensă pentru succesul său în Formula BMW.

Vettel a continuat apoi să fie pilot de teste pentru echipa de Formula 1 BMW Sauber.Vettel a fost promovat ca pilot de teste pentru BMW Sauber în 2006 și a participat la Formula 3 Euro Series 2006, terminând pe locul al doilea.

De asemenea, a participat la Formula Renault 3.5 Series 2006, unde a terminat primul și al doilea la Misano în primele două curse.

În runda următoare, la Spa-Francorchamps, aproape că i-a fost retezat degetul de către resturi zburătoare în urma unui accident, și se aștepta să fie indisponibil timp de câteva săptămâni.

Cu toate acestea, a reușit să concureze în Masters of Formula 3 2006 la Zandvoort în weekendul următor, unde a terminat pe locul șase.

Debutul în Formula 1 pentru Sebastian Vettel

Bmw Sauber (2006-2007)

Vettel a devenit al treilea pilot al BMW Sauber la Marele Premiu al Turciei din 2006. Fostul titular Robert Kubica l-a înlocuit pe Jacques Villeneuve ca al doilea pilot pentru Marele Premiu al Ungariei din 2006. La debutul său în teste, Vettel a stabilit cel mai bun timp în a doua sesiune de antrenamente libere de vineri. Germanul a devenit cel mai tânăr pilot de Formula 1 care a participat la un weekend de Mare Premiu, la 19 ani și 53 de zile.

De asemenea, a stabilit un record pentru că a încasat prima amendă în nouă secunde de la începutul carierei, Vettel depășind limita de viteză din pitlane în drumul spre circuit.

În a doua sesiune de teste, la Marele Premiu al Italiei din 2006, a stabilit cel mai bun timp în ambele sesiuni de antrenamente de vineri.

Sebastian Vettel BMW
Foto: Motrosport.com

Vettel a fost confirmat ca pilot de teste al BMW pentru 2007. În urma accidentului lui Kubica la Marele Premiu al Canadei din 2007, Vettel a fost numit înlocuitorul său la Marele Premiu al Statelor Unite din 2007.A pornit de pe poziția a șaptea și a terminat pe locul opt, devenind cel mai tânăr pilot de atunci care a obținut un punct în Formula 1.

Prima victorie pentru Sebastian Vettel în Formula 1

Toro Rosso (2007–2008)

După patru curse din sezonul 2008, Vettel era singurul pilot care nu reușise să termine nicio cursă, abandonând în primul tur în trei dintre ele.

La Marele Premiu de la Monaco, Vettel a obținut primele sale puncte din acest sezon cu un loc cinci, după ce se calificase pe locul 17.

Directorul tehnic al Toro Rosso, Giorgio Ascanelli, a explicat că ceva s-a schimbat la Marele Premiu al Europei de la Valencia:

„Dintr-o dată, Vettel a înțeles ceva despre cum să conducă rapid o mașină de F1. A făcut o diferență uriașă – nu doar în ceea ce privește viteza pe care o putea debloca, ci și în ceea ce privește capacitatea sa de a face acest lucru în mod constant”, spunea Ascanelli la vremea aceea.

Sebastian Vettel a devenit ”Baby Schumi”

La Marele Premiu al Italiei, care s-a desfășurat pe o pistă umedă, Vettel a devenit cel mai tânăr pilot din istorie care a câștigat un Mare Premiu de Formula 1, la vârsta de 21 de ani și 74 de zile.

Sebastian Vettel Torro Rosso
Foto: Redbull.com

El a condus în cea mai mare parte a Marelui Premiu și a trecut linia de sosire cu 12,5 secunde în fața lui Heikki Kovalainen de la McLaren.

Aceasta avea să fie, de asemenea, singura victorie a echipei Toro Rosso.

La începutul weekend-ului, el devenise deja cel mai tânăr pole-sitter.

Șeful echipei Toro Rosso, Gerhard Berger, a declarat:

„A fost o victorie pentru Vettel: „Așa cum a demonstrat astăzi, poate câștiga curse, dar va câștiga Campionatul Mondial. Este un tip de treabă. Victoria sa a făcut ca presa germană să îl poreclească „Baby Schumi”.

Vettel a fost numit „Rookie of the Year 2008” la Premiile Autosport.

4 titluri de campion cucerite consecutiv

Red Bull (2009–2014)

La începutul sezonului 2009, Vettel l-a înlocuit la Red Bull Racing pe David Coulthard, care se retrăsese din activitate.

A început în forță la Marele Premiu al Australiei, ocupând locul al doilea în cea mai mare parte a cursei.

Cu toate acestea, o ciocnire cu Robert Kubica pentru locul doi în ultimele tururi, a forțat ambii piloți să se retragă.

A continuat să obțină pole position și victoria în cursă la Marele Premiu al Chinei: primul pole position și prima victorie pentru Red Bull Racing.

Au urmat alte victorii în Marea Britanie, Japonia și Abu Dhabi.

A câștigat Marele Premiu al Japoniei din pole position, conducând fiecare tur.

Vettel a câștigat Marele Premiu inaugural din Abu Dhabi, prima cursă de zi și de noapte din istorie, pentru a termina pe locul doi în clasamentul Campionatului Mondial al Piloților, în spatele lui Jenson Button.

Victorii pe linie și accidentul groaznic cu Webber

Următorul sezon, La Monaco, Vettel a făcut un 1-2 pentru Red Bull, el fiind al doilea și Webber primul. Ambii au fost la egalitate de puncte în clasament, Webber fiind primul în funcție de numărul total de victorii. La Marele Premiu al Turciei, Vettel era al doilea în spatele lui Webber când a făcut o depășire a coechipierului său.

Cei doi s-au ciocnit, scoțându-l pe Vettel din cursă, niciunul dintre piloți neacceptând responsabilitatea pentru coliziune.

La Marele Premiu al Marii Britanii, atât mașinile lui Vettel, cât și cele ale lui Webber au fost echipate cu un nou design de aripă față. Aripa lui Vettel a fost avariată în a treia sesiune de antrenamente, iar singurul exemplar supraviețuitor al lui Webber a fost îndepărtat și dat coechipierului său.

Vettel s-a calificat pe primul loc, dar a suferit o pană. A terminat pe locul șapte, în timp ce Webber a obținut victoria. În Japonia, s-a calificat în pole position în fața lui Webber și a câștigat cu o victorie de la semafor la steag.

În vârstă de 23 de ani și 98 de zile, Vettel a devenit cel mai tânăr pilot de Mare Premiu care a câștigat pe același circuit în două rânduri.[27] La Marele Premiu inaugural al Coreei, Vettel a condus primele 45 de tururi înainte de a se retrage din cursă din cauza unei defecțiuni la motor, oferindu-i victoria rivalului său din campionat Fernando Alonso.

Primul titlu din carieră

Cu rezultatul 1-2 la Marele Premiu al Braziliei, Vettel și Webber au asigurat primul Campionat Mondial al Constructorilor pentru Red Bull Racing.Vettel a intrat în ultima cursă a sezonului, la Abu Dhabi, cu un deficit de 15 puncte față de Alonso și un decalaj de 7 puncte față de Webber.

Sebastian Vettel, campion mondial
Foto: F1.com

El a câștigat Marele Premiu din pole position și a devenit cel mai tânăr campion mondial al piloților din istoria acestui sport, Alonso terminând doar pe locul 7. După John Surtees în sezonul 1964 și James Hunt în 1976, aceasta a fost a treia oară în istoria Formulei 1 când câștigătorul titlului nu a fost în fruntea clasamentului campionatului până după ultima cursă.

Încă trei titluri consecutive și pleacarea la Ferrari

Vettel a început primele două curse ale sezonului 2013 în pole position, iar la Marele Premiu al Malaeziei a fost cu peste 2,5 secunde mai rapid  decât coechipierul său Webber în calificări.

În timpul unei sesiuni pe ploaie, a câștigat cursa, deși nu fără controverse.

Vettel a ignorat ordinele de echipă și l-a depășit pe Webber pentru a prelua conducerea. Webber a fost furios după cursă și a declarat că Vettel „va avea protecție ca de obicei și așa se întâmplă.”

Directorul echipei, Horner, deși nemulțumit de acțiunile lui Vettel, a subliniat că Webber a sfidat ordinele echipei în mai multe ocazii anterioare.

El a recunoscut că relația deja fragilă dintre cei doi piloți s-a deteriorat și mai mult ca urmare a incidentului.Vettel a susținut că nu îi pare rău că a câștigat și că, dacă situația s-ar fi prezentat din nou, l-ar fi depășit pe Webber în ciuda ordinului, adăugând că a considerat că Webber nu merita să câștige cursa.

Record de victorii consecutive

După victoriile din Bahrain și Canada, avansul său în campionat a fost redus la Marele Premiu al Marii Britanii, deoarece nu a avut șanse de victorie din cauza unei defecțiuni la cutia de viteze. Vettel și-a revenit și a câștigat pentru prima dată cursa de acasă, în Germania. După ce a terminat al treilea în Ungaria, Vettel a câștigat ultimele nouă curse ale sezonului, inclusiv marile șlemuri din Singapore și Coreea. Vettel a stabilit recordul pentru cele mai multe victorii consecutive în curse cu nouă și a devenit doar al treilea om, după Alberto Ascari și Jim Clark, care a obținut consecutiv un mare șlem. El a sigilat al patrulea său titlu mondial la Marele Premiu al Indiei.

Plecarea la Ferrari

Ferrari ( 2015-2020)

În octombrie, Red Bull anunțase că Vettel va părăsi echipa la finalul sezonului pentru a se alătura Scuderiei Ferrari.

Cu un an înainte de expirarea contractului său, Vettel l-a înlocuit pe Alonso și l-a avut ca partener pe prietenul său Kimi Räikkönen.

Vettel a menționat că și-ar dori să piloteze pentru Ferrari la un moment dat în cariera sa și se zvonea încă din 2012 că avea un precontract fără obligații, cu opțiuni, pentru a se alătura echipei în 2014.

I s-a refuzat o eliberare anticipată din contractul cu Red Bull pentru a testa mașina Ferrari din 2014 în Abu Dhabi.

În ciuda acestui fapt, Vettel a fost prezent la testul Ferrari – deși nu a condus mașina – dar Red Bull nu a aplicat nicio sancțiune. În schimb, Vettel și-a făcut prima apariție în noiembrie, completând aproape 100 de tururi cu mașina din 2012 pe circuitul de teste de la Fiorano.

Prima victorie și omagiu adus lui Michael Schumacher

Vettel și-a făcut debutul la Ferrari terminând pe locul trei în Marele Premiu al Australiei. A urmat victoria în Marele Premiu al Malaysiei, prima sa victorie în cursă după mai bine de un an și prima victorie pentru Ferrari după aproape doi ani.

După cursă, un Vettel emoționat i-a adus un omagiu lui Schumacher, spunând că realizările eroului său cu Ferrari au făcut ca prima victorie să fie cu atât mai specială.

A câștigat Marele Premiu al Ungariei pentru a rămâne un candidat la campionat, după ce a pornit de pe locul trei pe grila de start.

Și-a dedicat victoria pilotului Jules Bianchi, care a decedat cu o săptămână înainte din cauza rănilor suferite în 2014.

La jumătatea sezonului, Vettel era la 42 de puncte în spatele liderului campionatului și pilotului Mercedes, Hamilton.

Vettel era pe locul trei în Belgia când spatele său drept a explodat la viteză mare în penultimul tur, punând probabil capăt oricăror șanse la titlu, având în vedere victoria lui Hamilton.

După cursă, el a răbufnit în legătură cu pneurile Pirelli „inacceptabile” și „nesigure”, care i-ar fi putut provoca răni grave.

Vettel s-a clasat pe locul al doilea în Marele Premiu al Italiei, prima sa cursă cu Ferrari pe terenul de origine al echipei.

Apoi a obținut primul său pole cu echipa la Marele Premiu al Singapore, primul pole al Ferrari după trei ani.

Vettel a continuat să câștige cursa și, odată cu retragerea lui Hamilton, s-a apropiat la 49 de puncte cu șapte curse rămase de disputat.

Vettel a încheiat însă sezonul pe locul trei, cu trei victorii și 13 podiumuri; el a declarat că sezonul a fost un „miracol”.

2016- cel mai greu sezon al lui Vettel

După un loc trei la Marele Premiu al Australiei din 2016, participarea lui Vettel în Bahrain s-a încheiat fără start, deoarece mașina sa s-a defectat în turul de formare.

La Marele Premiu al Chinei, Vettel s-a ciocnit cu coechipierul său Räikkönen în primul tur, dar amândoi au reușit să continue.

El a dat vina pe pilotul Red Bull Daniil Kvyat pentru coliziune, catalogându-l drept „nebun” și a descris manevra de depășire a acestuia ca fiind „sinucigașă”.

La Marele Premiu al Rusiei, Vettel a abandonat în primul tur după două coliziuni consecutive cu Kvyat.

Sebastian Vettel la Ferrari
Foto: F1.com

La Marele Premiu al Mexicului, Vettel a încercat să îl depășească pe pilotul Red Bull Max Verstappen, dar după ce Verstappen a ieșit de pe pistă și a revenit în fața sa, Vettel l-a atacat verbal pe acesta și pe directorul de cursă Charlie Whiting, pentru care și-a cerut scuze ulterior.

Vettel l-a blocat apoi pe Ricciardo de la Red Bull, deplasându-se în zona de frânare, și a primit o penalizare de zece secunde și două puncte pe permis. Deși a obținut șapte podiumuri în timpul sezonului, Vettel nu a câștigat nicio cursă în 2016.

Ultimul sezon la Ferrari, a fost un dezastru

După ce au arătat un ritm impresionant pe parcursul testelor de pre-sezon de la Barcelona, Vettel și noul său coechipier Charles Leclerc s-au îndreptat spre Australia, mulți experți crezând că au mașina de bătut pentru sezonul 2019.

Totuși, weekendul de deschidere s-a dovedit a fi dificil, Vettel calificându-se la aproximativ șapte zecimi de pole position, pe locul trei, și terminând cursa pe locul patru.

Au urmat locurile trei în China și Azerbaidjan, Mercedes continuând să domine.

Vettel a obținut pole position în Canada; primul său pole position în 17 curse.

La jumătatea cursei, o pocnitură de supravirare l-a făcut să iasă în decor pe iarbă. Vettel a primit o penalizare de cinci secunde din partea comisarilor, care au considerat că a revenit pe pistă „într-o manieră nesigură și l-a forțat pe [Hamilton] să iasă de pe pistă.”

Vettel a trecut linia de sosire pe primul loc, dar și-a pierdut victoria în urma penalizării. După cursă, el a schimbat semnele cu numărul unu și doi din fața Mercedes-ului lui Hamilton și locul gol care trebuia să fie pentru propria mașină, deoarece Vettel și-a parcat mașina la începutul intrării la boxe.

Drama  în Germania

La Marele Premiu al Germaniei, Vettel nu s-a putut califica după o problemă la turbo, ceea ce a însemnat că va pleca de pe ultimul loc.

În timpul unei curse cu condiții meteo mixte, Vettel a urcat până pe locul al doilea.

În Italia, Vettel a făcut un patinaj la șicana Ascari și, când a reintrat pe pistă, a intrat în contact cu Stroll de la Racing Point.

Vettel a primit o penalizare de 10 secunde la opriri și a terminat pe locul 13.

La Marele Premiu din Singapore, Vettel a câștigat pe un circuit pe care se aștepta ca Ferrari să aibă dificultăți.

5 victorii pe același circuit

Pentru prima dată, Vettel a câștigat de cinci ori pe același circuit.

În cursa următoare, în Rusia, Vettel a trecut de pe locul trei pe grilă pe primul loc în primul viraj.

Cu toate acestea, transmisiunile radio au sugerat că echipa dorea să schimbe piloții, dar, Vettel fiind cel mai rapid, a rămas în frunte. Vettel s-a retras la scurt timp după aceea cu o problemă la MGU-K.

Vettel a obținut pole position-ul în Japonia, dar un start brusc de pe linia de start l-a făcut să se oprească momentan înainte de a pleca, ceea ce i-a permis lui Bottas să preia conducerea.

Vettel nu a fost penalizat pentru startul său în fugă.

După ce a rulat pe locul al treilea în Marele Premiu al Braziliei pentru cea mai mare parte a cursei, o mașină de siguranță a permis lui Alexander Albon de la Red Bull și unui Leclerc agresiv să îl depășească. A încercat să-și depășească imediat coechipierul, dar cele două Ferrari s-au ciocnit, ceea ce a dus la un alt abandon pentru Vettel. A terminat pe locul cinci în Campionatul Mondial al Piloților și a fost depășit de un coechipier pentru a doua oară în tot sezonul.

Sebastian Vettel concurează pentru Ferrari la cel de-al 1000-lea Mare Premiu al său

Ferrari a anunțat ulterior că nu va prelungi contractul lui Vettel dincolo de sezonul 2020. Directorul echipei, Mattia Binotto, a explicat că nu a existat „niciun motiv specific” pentru această decizie, deși ambele părți au precizat că a fost un acord amiabil.

Sezonul a fost perturbat de pandemia COVID-19, primele zece curse din calendarul inițial fiind fie reprogramate, fie amânate, fie anulate cu totul. Ferrari a descoperit probleme la mașina sa în urma testelor de pre-sezon, forțându-i să facă o reproiectare majoră.

Sebastian Vettel și Charles Leclerc
Foto: F1.com

SF1000 a fost lipsit de ritm, Vettel terminând cursa de deschidere a sezonului, în Austria, pe locul 10.

În timpul weekendului, el a primit și un avertisment pentru încălcarea protocoalelor COVID-19 ale FIA, după ce a fost văzut amestecându-se cu membri ai fostei sale echipe Red Bull. În cursa următoare, la Marele Premiu al Stiriei, Vettel a abandonat în turul inaugural cu aripa spate avariată în urma unei coliziuni cu Leclerc.

El a încheiat sezonul pe un dezamăgitor loc 13 în clasamentul piloților, cel mai bun rezultat al său fiind un loc trei în Turcia, Ferrari a terminat doar pe locul șase în clasamentul constructorilor, cel mai slab rezultat al său din 1980 încoace, în timp ce totalul de 33 de puncte al lui Vettel a fost cel mai mic într-o campanie completă din cariera sa în Formula 1.

Ultimul sezon pentru Sebastian Vettel

Aston Martin (2021-2022)

Vettel s-a alăturat echipei Aston Martin pentru sezonul 2021, înlocuindu-l pe Sergio Pérez. În weekendul cursei de debut, în Bahrain, a primit o penalizare pe grilă în calificări, ceea ce l-a forțat să plece ultimul.

Deși Vettel a pornit bine, a avut o coliziune cu Esteban Ocon, ceea ce i-a adus o penalizare de timp și a sfârșit prin a termina pe locul 15.

El a primit cinci puncte de penalizare la superlicență.

Directorul echipei Aston Martin, Otmar Szafnauer, nu a raportat nicio îngrijorare, datorită faptului că aceasta este o mașină foarte diferită de Ferrari, a lipsei de ture în testele de pre-sezon și a unui start de cursă foarte impresionant.

Primele puncte la Aston Martin

În cea de-a cincea cursă a sezonului, Vettel a obținut primele puncte pentru echipă cu un loc cinci la Monaco.

La următoarea cursă, Marele Premiu al Azerbaidjanului, a obținut primul podium al Aston Martin cu un loc doi.

Vettel a terminat, de asemenea, pe locul doi în Ungaria, dar a fost descalificat ulterior, după ce mașina sa nu a reușit să furnizeze proba de un litru de combustibil necesară.

A încheiat sezonul pe locul 12 în clasamentul piloților, în fața coechipierului Stroll.

În timpul sezonului, Vettel a efectuat 132 de depășiri – cele mai multe dintre toți piloții – și a câștigat premiul inaugural Overtake Award.

Vettel la Marele Premiu al Austriei din 2022, în timpul ultimului său sezon de Formula 1
Vettel a ratat primele două curse ale sezonului 2022, în Bahrain și Arabia Saudită, după ce a fost depistat pozitiv la testul COVID-19.

El a fost înlocuit de pilotul de rezervă al Aston Martin, Nico Hülkenberg.

Sebastian Vettel, Aston Martin
Foto: F1.com

În iulie 2022, Vettel și-a anunțat retragerea din Formula 1 la finalul sezonului 2022.

Cursa din acest weekend, del a Abu Dhabi, este ultima ocazie în care iubitorii de Formula 1, vor avea șansa să se bucure de talentul acestui pilot uriaș.

Pentru toate momentele frumoase și pentru toate lecțiile primite, îți mulțumim!

Distribuie articol:

COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Clasament Superliga

Data provided by Scoreaxis

Populare

Articole similare
Recomandari

Parteneri
Recomandari

exquis
Loading RSS Feed
blacknews
Loading RSS Feed