Tragedia momentului în sport! S-a stins din viaţă o adevărată legendă. A băgat spaima în adversari

Tragedia momentului în sport! S-a stins din viaţă o adevărată legendă. A băgat spaima în adversari. Este vorba despre Sulejman Maliqati care a apărat la naționala Albaniei a celor de la Partizani Tirana în anii ’50 și ’60. Atunci, le-a avut ca adversare pe Ungaria lui Ferenc Puskas sau pe CCA București.

Tragedie fără margini în fotbalul mondial. Un nume de legendă în fotbalul albanez, Sulejman Maliqati a încetat din viață miercuri, la vârsta de 94 de ani.

Tragedia momentului în sport!

Fostul portar al naționalei Albaniei și al echipei de club Partizani Tirana a devenit celebru pentru faptul că nu a purtat niciodată mănuși în timpul meciurilor! Supranumit ”Pisica Neagră”, Maliqati a debutat la națională în dezastrul 0-12 cu Ungaria din 1950.

A jucat inclusiv împotriva României și a lui CCA (viitoarea Steaua), după cum își amintea peste ani: ”La națională am debutat în 1950, când l-am avut ca adversar pe marele Puskas și am mai jucat cu Cehoslovacia, România și Danemarca, am fost și căpitan.

Cu Partizani am participat la Spartakiada din 1958, acesta era numele competiției, dar de fapt era un fel de Liga Campionilor, cu 12 echipe din URSS, RDG, Bulgaria, Cehoslovacia, Ungaria, Vietnam, Coreea de Nord, Polonia, România și Mongolia.

Am început excelent, 5-1 cu o echipă vietnameză și apoi 1-0 cu CCA București, dar am pierdut finala cu ȚDNA Sofia (n.r. – actuala ȚSKA), cu gol primit în minutul 88”.

Sulejman Maliqati a explicat și de ce nu a purtat niciodată mănuși. ”Pentru mine nu a fost o problemă. Portarii deja foloseau mănușile, nu și eu. Nu le-am vrut din cauza faptului că nu-mi simțeam cum trebuie palmele, degetele. Când am primit mănuși, le-am luat, dar nu le-am folosit.

Aveam deja degetele deformate, după 2000-3000 de atingeri la fiecare antrenament”
Aveam deja degetele deformate, după milioanele de atingeri de mingi pe care le-am făcut. La fiecare antrenament nu plecam fără 2000-3000 de atingeri.

Oricum, condițiile de atunci erau foarte rele, nu aveam dușuri, îmi aduc aminte cum după un meci am mers să ne spălăm la o moară”, explica Sulejman Maliqati într-un interviu din 2012, anul în care a decedat fiul său, portar și el, Agim Maliqati.

Distribuie articol:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Populare

Articole similare
Recomandari

Pele, mesaj emoționant din spital: `Mă voi ruga pentru fiecare dintre voi.`

Pele, legendarul fotbalist brazilian, se află internat într-un spital...

Joga bonito către sferturi! Brazilia a dansat în fața Coreei de Sud, iar Neymar e ca Pele și Ronaldo

Naționala lui Tite s-a calificat fără probleme în sferturile...

Parteneri
Recomandari