Bomba care provoacă cutremur în fotbalul european. Decizia care răstoarnă toate calculele

Președintele celor de la FC Barcelona, Joan Laporta, susține că proiectul Superliga Europei este mai actual ca niciodată.

Laporta arată că sunt destule echipe care susțin acest proiect și acum se așteaptă decizia CJUE. Dacă această decizie va fi favorabilă, din 2025 se va desfășura prima ediție a Superligii.

Superliga, concurență cu Premier League

Joan Laporta recunoaște că, în acest moment, Premier League este etalonul pentru competițiile din Europa. El susține că Superliga va deveni o concurență pentru Premier League.

„În martie sau aprilie vom avea hotărârea CJUE. Va fi o sentinţă foarte importantă şi cred că va fi benefică pentru cluburi”, a declarat Laporta.

„Super Liga va fi o competiţie deschisă. Nu aş fi intrat în acest proiect dacă nu ar fi fost o competiţie deschisă”, a spus oficialul Barcei. Potrivit lui, UEFA ar putea avea un loc în conducerea Super Ligii.

„Dacă hotărârea este favorabilă, cred că Super Liga va fi o realitate în 2025”, a afirmat Laporta.

Toate cele şase cluburi din Premier League implicate iniţial în Super Ligă – Manchester City, Manchester United, Arsenal, Tottenham, Chelsea şi Liverpool – şi-au retras sprijinul în urma unei reacţii acerbe a publicului şi a presei în primăvara lui 2021.

Laporta nu se aşteaptă ca echipele engleze să participe la prima ediţie a unei viitoare Super Ligi. El crede, totuși, că englezii se vor alătura, dacă vor vedea că are succes.

„Vom avea o competiţie europeană care concura cu Premier League. Cred că echipele engleze nu vor intra de la început. Ne-ar plăcea ca ele să vină, dar părerea mea este că la început nu o vor face. Cred că totul se va termina mai târziu cu o fuziune”, a spus preşedintele Barcei.

Avocații CJUE pun cruce proiectului

Avocatul Curții Europene din Luxemburg a transmis un punct de vedere prin care arată că UEFA are dreptate. Echipele pot înființa Superliga, dar în același timp nu mai pot participa la competițiile organizate de UEFA.

Opinia avocatului Curții Europene, Athanasios Rantos, nu este obligatorie, dar Curtea de Justiție a Uniunii Europene estimează că judecătorii săi urmează linia acestor hotărâri în aproximativ 80% din cazuri.

Regulile FIFA și UEFA, care presupun că înființarea oricărei noi competiții să fie supusă unei autorizații prealabile, sunt compatibile cu Legea Uniunii privind concurența. Ținând cont de caracteristicile competiției proiectate, efectele restrictive derivate din sistemul de autorizare prealabilă sunt inerente și proporționale pentru atingerea obiectivelor legitime urmărite de UEFA și FIFA, asociate cu natura specifică a sportului, informează Eurosport.

Regulile Uniunii Europene în materie de concurență nu interzic FIFA, UEFA, asociațiilor lor membre sau ligilor lor naționale să amenințe cu sancțiuni împotriva cluburilor afiliate respectivelor federații în cazul în care acestea participă la un proiect de creare a unei noi competiții care ar putea încălca obiectivele legitime urmărite de către acele federaţii din care fac parte. Regulile Uniunii în materie de concurență nu exclud restricțiile stabilite în Statutul FIFA privind comercializarea exclusivă a drepturilor aferente competițiilor organizate de FIFA și UEFA în măsura în care aceste restricții sunt inerente atingerii obiectivelor legitime legate de natura specifică a sportului și proporționale cu acestea.

Distribuie articol:

COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Clasament Superliga

Data provided by Scoreaxis

Populare

Articole similare
Recomandari

Parteneri
Recomandari

exquis
Loading RSS Feed
blacknews
Loading RSS Feed