Conducerea Federaţiei Române de Gimnastică şi-a înaintat demisia de onoare în cadrul unei şedinţe a Comitetului său Executiv. A revenit însă asupra deciziei după discuţii cu ministrul Sporturilor, Eduard Novak.
Şedinţa Comitetului Executiv al FRG din zilele de 24 şi 25 aprilie a avut pe ordinea de zi analiza evoluţiilor sportivilor români la Campionatele Europene, Campionate Mondiale și calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris.
La Campionatele Europene gimnaștii români și-au îndeplinit obiectivele. Calificarea ambelor echipe reprezentative la Campionatele Mondiale. Gimnaștii români au câștigat o medalie de bronz, trei locuri patru, un loc şase, un loc şapte la individual compus, și o clasare în top 10.
Comunicatul Federației Române de Gimnastică
”În pofida acestui bilanţ şi a speranţelor justificate pentru o evoluţie bună la Campionatele Mondiale, şedinţa Comitetului Executiv al Federaţiei, care a analizat atât recentele evoluţii ale gimnaştilor noştri la Campionatele Europene, cât şi situaţia de la nivelul colectivului tehnic de antrenori s-a desfăşurat într-o atmosferă tensionată.
Ca urmare a acestei situaţii şi a scandalurilor repetate apărute în mass-media, membrii departamentului tehnic pentru gimnastică artistică feminină şi-au anunţat intenţia de a-şi da demisia de onoare. Considerând că opoziţia din CEx contravine principiilor fundamentale de safeguarding ale CIO, Federaţia Internaţională de Gimnastică şi FRG. În acelaşi context şi-au anunţat demisiile Carmencita Constantin – preşedinte. Ingrid Istrate – secretar general FRG şi subsecvent o serie de alţi membri ai Comitetului Executiv, fiind propusă inclusiv demisia întregului Comitet Executiv”, se arată în comunicat.
După discuțiile cu Novak, șefii gimnasticii românești s-au răzgândit
”Deoarece aceste demisii în lanţ ar fi dus la intrarea într-o criză fără precedent, cu 5 luni înainte de Campionatele Mondiale, şi la organizarea de alegeri anticipate, punând în pericol calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, conducerea federaţiei a avut o discuţie cu ministrul Sportului, Eduard Novak. În urma analizei din această dimineaţă despre implicaţiile pe care demisia conducerii FRG ar fi avut-o, hotărârea a fost reevaluată şi amânată, urmând ca împreună cu Ministerul Sportului, care sprijină demersurile de reformare, să se identifice cele mai bune soluţii pentru obţinerea performanţelor într-un mediu sigur”, precizează FRG.
Mandatul asumat de conducerea FRG a vizat următoarele aspecte esenţiale, care au fost liniile directoare stabilite încă din anul 2021. Calificarea echipei de gimnastică a României la Jocurile Olimpice de la Paris din anul 2024. Crearea unui mediu „sănătos şi sigur” pentru toţi sportivii componenţi ai loturilor naţionale de gimnastică a României prin implementarea unor metode moderne de pregătire. Eliminarea oricărui abuz (fizic/verbal) la adresa sportivilor din gimnastică.
Obiectivele au fost îndeplinite
”În considerarea acestor principii, conducerea Federaţiei a acţionat constant în ultimii doi ani. A făcut toate eforturile necesare, inclusiv prin implementarea unor politici de safeguarding. Aducerea la loturile naţionale a unor specialişti noi. Crearea unor colective tehnice interdisciplinare care reunesc antrenori, coregrafi, medici, preparatori fizici şi psihologi, etc.
O renunţare imediată la activităţile în curs de desfăşurare la nivelul Federaţiei, ar fi însemnat nu doar o abdicare de la principiile enunţate, dar şi o întrerupere a ciclurilor şi stagiilor de pregătire. Precum şi a unor multiple alte proiecte cu impact semnificativ asupra rezultatelor. În pofida situaţiei create fără nicio justificare, în contextul eforturilor şi rezultatelor înregistrate în ultima perioadă, subliniem în mod public că actuala conducere a Federaţiei are tot respectul şi consideraţia pentru toate rezultatele gimnasticii româneşti.
Pentru toate figurile emblematice existente în această disciplină sportivă. Intenţia şi toate demersurile efectuate în aceşti ani de conducerea FRG au avut ca finalitate o repoziţionare a gimnasticii româneşti la nivelul atins anterior, dar cu luarea în considerare a situaţiei actuale a acestui sport, care nu a mai obţinut calificarea unei echipe naţionale de gimnastică la Jocurile Olimpice din 2012”, subliniază comunicatul.
Ce spune ministrul Novak
“Atmosfera tensionată din federaţie, ca şi scandalurile repetate apărute în mass-media, nu fac bine nimănui. Performanţa are nevoie de stabilitate şi solidaritate. Din toate considerentele de mai sus, apreciez că trebuie făcute eforturi în continuare pentru remedierea acestor disfuncţionalităţi, pentru a nu crea crize care sa afecteze sportivii şi pregătirea lor.
În urma analizei pe care am făcut-o astăzi cu conducerea federaţiei, am decis să sprijin în continuare demersurile de reformare şi de identificare a celor mai bune soluţii pentru obţinerea performanţelor într-un mediu sigur”, a notat Novak.