Adunarea Națională a Franței a stabilit că la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 se vor putea folosi mijloace de supraveghere video prin intermediul inteligenței artificiale (AI).
Asta deși grupurile care militează pentru drepturile civile au acuzat că tehnologia reprezintă o ameninţare la adresa libertăţilor civile.
Franța vrea să introducă mijloace AI la JO de la Paris 2024
Guvernul francez a explicat că supravegherea video algoritmică poate detecta „evenimente predeterminate”, comportament anormal şi creşterea aglomeraţiei. În acest sens, AI va contribui la asigurarea siguranţei pentru milioanele de turişti care vor ajunge la Paris în vara ce urmează.
Propunerea legislativă a primit voturi favorabile în Senat și Adunare. Totuși, există șanse ca aceasta să fie contestată de instanțele constituționale.
În cazul în care va fi aprobată, Hexagonul va fi primul stat din UE care legalizează supravegherea prin intermediul AI.
Opoziție din partea Amnesty International
Stephane Mazars este deputat al partidului Renaştere al lui Emmanuel Macron. Acesta a spus că „în faţa lumii întregi, Franţa va trebui să facă faţă celei mai mari provocări de securitate din istoria sa”.
Nu doar parlamentarii europeni se opun acestei măsuri. Planul de desfăşurare a supravegherii AI a fost contestat și de organizații internaționale ca Amnesty International şi alte grupuri care susțin drepturile digitale, conform News.ro.
Aceștia au transmis că tehnologia reprezintă o ameninţare la adresa libertăţilor civile. Totuși, textul de lege a fost votat cu 59-17 „pentru”.
Organismul de supraveghere a confidenţialităţii din Franţa, CNIL, susţine proiectul de lege al guvernului francez. Asta cu condiţia ca datele biometrice să nu fie tratate.
Susţinătorii proiectului de lege spun că aşa este, dar specialiştii în confidenţialitate sunt sceptici.
„Puteţi face două lucruri: detectarea obiectelor sau analiza comportamentului uman – cea din urmă este procesarea datelor biometrice”, a transmis Daniel Leufer, consilier pentru politici la organizaţia pentru drepturile digitale Access Now, care pledează pentru interzicerea colectării datelor biometrice în spaţii publice.