Povestea românului care ‘a murit‘ la Campionatul Mondial: a ajuns acasă când îi pregăteau coliva/ Video

România a participat la primul Campionat Mondial din istorie, în anul 1930, dar totul a fost umbrit de povestea tristă a lui Fredi Fieraru.

Alfred Eisenbeisser, cunoscut ca şi Fredi Fieraru, s-a născut la data de 7 aprilie 1908 la Cernăuţi, în Bucovina.

Tainele fotbalului au fost învăţate de Fredi Fieraru la echipele bucovinene Jahn Cernăuţi şi Dragoş Vodă Cernăuţi.

S-a întors mortul de la Campionatul Mondial

Fredi Fieraru a jucat în ambele partide disputate de România la Mondialul din ’30, respectiv în victoria 3 – 1 în faţa naţionalei din Peru şi înfrângere cu 4 – 0 în detrimentul Uruguay-ului.

În timpul Campionatul Mondial, Fieraru s-a îndrăgostit de o braziliancă, alături de care a petrecut până în zori.

Întors în cameră, înflăcărat de dans și alcool, Fieraru a făcut baie cu apă rece și s-a îmbolnăvit foarte grav și a căzut la pat.

„Ştia mama sa ceva! A făcut pneumonie, scuipa sânge. A venit capelanul să-l împărtăşească“, povestea căpitanul echipei Rudolf Wetzer.

După o săptămână de la îmbolnăvire, starea de sănătate a lui Fredi Fieraru se agravase foarte tare. Colegii săi au început să-şi ia rămas bun de la el, fiind adus chiar şi un preot pentru a-l împărtăşi. Când l-a văzut pe părinte, bucovineanul a avut o reacţie dură, ţipând că el nu moare.

„Ceva îmi spunea că dacă îmi bat joc de cioclu totul va fi bine. Aşa că i-am spus cât se poate de serios. Da, padre. Am greşit grav în minutul 63 al partidei cu Peru, când am crezut că mingea va ieşi afară şi nu am mai urmărit. De acolo a venit centrarea din care s-a marcat golul egalizator. Erare humanum est”, aşa a descris acel episod Fredi Fieraru, conform jurnalistului Christian Frisk.

Mama lui Fieraru avea coliva pe foc

Fredi Fieraru a rămas în Uruguay, în stare foarte gravă, dar echipa națională a României s-a îmbarcat pe vapor pentru a veni acasă.

Ajunși în țară, jucătorii au fost întâmpinați de familii și de presa vremii, iar aceștia le-au spus celor prezenți că Fieraru a murit în Uruguay.

A fost o mare dramă pentru fotbalul românesc, dar în timp ce familia pregătea cele creștinești, Fredi Fieraru a ajuns în România exact în ziua înmormântării.

Mai slab cu 15 kilograme și cu o stare de sănătate extrem de șubredă, Fieraru a intrat în casa părintească când mama lui avea coliva pe foc.

Fredi Fieraru şi-a revenit complet şi a fost transferat la Venus Bucureşti în anul 1932. El a evoluat timp de 12 ani la echipa bucureşteană, timp în care a câştigat de trei ori campionatul de fotbal al României.

Presa vremii, despre participarea României la Mondialul din Uruguay

„Ajunsă la Montevideo, echipa românească a fost obiectul unei atenţiuni deosebite. Tragerea la sorţi nu ne-a fost favorabilă.

România a căzut în seria a III-a, alături de Peru şi Uruguay, campioana olimpică pe 1924 şi 1928. Matchurile au fost fixate pentru luni 14 şi marţi 22 Iulie.

De bună seamă, că România a fost considerată cantitate neglijabilă. Peruvienii, s’au prezentat pe teren siguri de victorie, ironici, cu zâmbetul sarcastic al superiorităţii indiscutabile, faţă de <<Balcanicii>> cari nu-şi legitimau existenţa pe teren decât din dorinţa de-a face o plimbare cu vaporul.

Desfăşurarea ostilităţilor a răsturnat calculele. După ce conducea la pauză cu 1-0, România îşi adjudecă matchul cu 3-1, şi ia prima victorie din seria care face parte. Au marcat Covaci, Deşiu şi Stanciu.

Adversarii s’au impus printr’un exces de brutalitate, fracturând chiar piciorul unui jucător român”, se arată în numărul din 24 iulie 1930 al revistei „Realitatea ilustrată”.

Distribuie articol:

COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Clasament Superliga

Data provided by Scoreaxis

Populare

Articole similare
Recomandari

Parteneri
Recomandari

exquis
Loading RSS Feed
blacknews
Loading RSS Feed