FIFA a luat decizia finală: apare o competiție mai tare decât Champions League. Criteriile de calificare și regulile competiției

Consiliul FIFA s-a reunit în Rwanda și a adoptat mai multe decizii care vor schimba radical lumea fotbalului.

Oficialii FIFA au schimbat formatul Campionatului Mondial al Cluburilor, iar în noua formulă se dorește ceva mai tare decât Uefa Champions League.

Practic, vom avea un Campionat Mondial cu 32 de echipe, la care vor participa toate campioanele de pe fiecare continent. Europa va avea și locuri separat pentru echipe cu rezultate foarte bune, dar care n-au câștigat Liga Campionilor.

Campionat Mondial, o dată la patru ani

Cupa Mondială a Cluburilor cu 32 de echipe se va juca o dată la patru ani, iar prima ediție va fi în iunie 2025, informează FIFA.

Pentru calificare sunt luate în considerare rezultatele din ultimele patru sezoane. Astfel, pentru prima ediție vor conta rezultatele din perioada 2021 și 2024.

Principiile-cheie de acces sunt următoarele:
– Pentru confederațiile cu mai mult de patru locuri: acces pentru campioanele celor patru ediții anterioare ale competițiilor inter cluburi. Spre exemplu, din Europa vor merge ultimele 4 campioane din Uefa Champions League.

– Pentru locurile suplimentare, din Europa vor merge echipele cu cele mai bune rezultate, în funcție de anumiți algoritmi.

– pentru confederațiile cu patru locuri: acces pentru campionele ultimelor patru ediții ale competiției inter cluburi.
– Pentru confederațiile cu un singur slot: acces pentru clubul cel mai bine clasat dintre campionele competiției inter cluburi.
– Pentru țara gazdă: accesul pentru clubul care ocupă acest slot va fi stabilit ulterior.

Alte criterii de calificare

– În cazul în care un club câștigă două sau mai multe ediții ale competiției de cluburi de primă ligă a confederației în perioada 2021-2024, se va folosi un clasament al clubului calculat pe baza criteriilor sportive pentru a-i acorda accesul.
– Pe lista de acces se va aplica un plafon de două cluburi pe țară, cu o excepție în cazul în care mai mult de două cluburi din aceeași țară câștigă competiția de cluburi de primă ligă a confederației pe parcursul perioadei de patru ani
– vor urma consultări suplimentare cu confederațiile și părțile interesate pentru a defini mecanismele de calcul ale clasamentului cluburilor, care se vor baza pe criterii sportive.

Spania contestă decizia FIFA

La Liga contestă noua competiție înființată de FIFA și arată că este o lipsă de considerație totală față de jucători și competițiile interne.

“FIFA continuă practicile incorecte constând în decizii unilaterale cu privire la calendarul fotbalului mondial, dând dovadă de desconsiderare totală faţă de importanţa campionatelor naţionale şi a comunităţii fotbalului în general.

FIFA neglijează total prejudiciul economic pe care aceste decizii îl provoacă ligilor din întreaga lume. Ligile nu au fost consultate cu privire la niciuna dintre modificările prezentate, în special despre noua competiţie anuală intercluburi, de care noi nu ştiam şi care ne afectează grav competiţiile.

Aceste decizii nu ţin cont de impactul competitiv, sportiv şi economic asupra ligilor naţionale, cluburilor şi jucătorilor, prin aglomerarea şi mai mult a unui program deja supraîncărcat. LaLiga şi alte ligi reprezentate în Forumul Ligilor Mondiale vor analiza deciziile FIFA şi vor decide cei mai adecvaţi paşii următori”, notează LaLiga într-un comunicat.

Distribuie articol:

COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Clasament Superliga

Data provided by Scoreaxis

Populare

Articole similare
Recomandari

Parteneri
Recomandari

exquis
Loading RSS Feed
blacknews
Loading RSS Feed