Federaţia internaţională de triatlon deschide competiţiile feminine pentru femeile transgender

Federaţia internaţională de triatlon a aprobat, miercuri, o nouă politică privind femeile transsexuale, care vor fi autorizate să participe la competiţiile feminine sub anumite condiţii, informează AFP, potrivit agerpres.

„Pentru a participa la triatloane la nivelul elită sau amator la categoria feminină, o sportivă transsexuală trebuie să dovedească faptul că are o concentraţie de testosteron în sânge este mai mică de 2,5 nmol/l în mai puţin de 24 de ore”, a precizat World Triathlon, care a preluat ideea Uniunii Cicliste Internaţionale (UCI), care a impus acest criteriu pe 16 iunie.

„Totodată, cel puţin 48 de luni trebuie să treacă de la ultima participare în calitate de bărbat pentru o sportivă transsexuală pentru orice competiţie sportivă”, a adăugat Federaţia.

Cele două criterii au fost stabilite după un an de consultare care a reunit diverse comitete (medici, jurişti) şi a solicitat avizul experţilor în domeniu şi membrilor comunităţii transgen, a mai precizat Federaţia internaţională de triatlon.

Nataţia va deveni „primul sport” care va crea o „categorie deschisă” pentru a permite sportivilor transsexuali să concureze separat, a anunţat, recent, Husain Al-Musallam, preşedintele Federaţiei internaţionale (FINA).

Această decizie a FINA survine în timp ce nataţia a fost zguduită de o polemică privind înotătoarea transgen americană Lia Thomas. Studenta de 22 de ani, născută de sex masculin, a devenit în primăvară prima înotătoare transgen care a câştigat un titlu universitar.

Victoria sa în proba de 500 yarzi (457,20 m) a deschis o amplă dezbatere, criticii săi considerând că ea a concurat în calitate de bărbat şi astfel Lia Thomas a beneficiat de un avantaj fiziologic incorect.

Distribuie articol:

COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Clasament Superliga

Data provided by Scoreaxis

Populare

Articole similare
Recomandari

Parteneri
Recomandari

exquis
Loading RSS Feed
blacknews
Loading RSS Feed