Drama uriaşă a mii de sportivi! Riscul uriaş la care se expun. Boala teribilă care îi distruge pe jucătorii de rugby

Drama uriaşă a mii de sportivi! Riscul uriaş la care se expun. Boala teribilă care îi distruge pe jucătorii de rugby. Foştii internaţionali de rugby au un risc de două ori şi jumătate mai mare decât populaţia generală de a dezvolta boli neurodegenerative.

Totul a fost dezvăluit potrivit unui studiu realizat de o echipă de la Universitatea din Glasgow, informează AFP.

Drama uriaşă a mii de sportivi!

Riscul de a dezvolta maladia Parkinson ar fi, de asemenea, de trei ori mai mare pentru foştii internaţionali. Cea a unei boli de neuron motor, un timp de maladie degenerativă, ar fi de cincisprezece ori mai mare. Totul conform potrivit rezultatelor studiului publicat în Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

Studiul, care a analizat 412 foşti internaţionali scoţieni de rugby, înainte de a-i compara cu 1.200 de persoane din populaţia generală, se adaugă studiilor anterioare. Acestea indică legăturile dintre comoţiile suferite de jucători şi riscul de a dezvolta boli neurodegenerative.

Trei foşti jucători irlandezi au depus recent o plângere împotriva federaţiei lor. Alţi jucători au demarat deja acţiuni legale împotriva instituţiilor rugbystice, cum ar fi fostul taloner englez Steve Thompson. Acesta a dezvăluit presei că suferă de demenţă precoce.

Cercetătorii notează că majoritatea jucătorilor de rugby studiaţi erau amatori. Astfel, riscurile nu se limitează la sportivii profesionişti.

„Preocuparea noastră este în special cu privire la riscul de apariţie a bolii neuronului motor în rândul jucătorilor de rugby, care este chiar mai mare decât în cazul foştilor fotbalişti profesionişti”, a declarat consultantul în neuropatologie Willie Stewart, care a condus echipa de cercetare.

„În loc să vorbim despre prelungirea sezoanelor şi adăugarea de noi competiţii, ar trebui să vorbim despre reducerea lor cât mai mult posibil”, a adăuga tel, dând drept exemplu fotbalul american, care a redus contactele la antrenamente.

„Cred că rugby-ul poate accelera timpul în care se schimbă”, consideră cercetătorul.

Brian Dickie, director de cercetare şi dezvoltare pentru Motor Neurone Disease Association, a salutat studiul, solicitând în acelaşi timp cercetări suplimentare.

„Ştim că majoritatea cazurilor de maladie a neuronului motor implică un amestec complex de factori de riscuri genetice şi de mediu, astfel încât factorul de risc genetic ar putea fi diferit la sportivii de elită decât cel al populaţiei generale”, a declarat Brian Dickie.

Distribuie articol:

COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Clasament Superliga

Data provided by Scoreaxis

Populare

Articole similare
Recomandari

Parteneri
Recomandari

exquis
Loading RSS Feed
blacknews
Loading RSS Feed