Cercetătorii australieni au diagnosticat pentru prima dată o sportivă cu encefalopatie traumatică cronică (ECT). Aceasta este o boală degenerativă progresivă a creierului, cauzată de leziuni repetate la nivelul capului.
Gestul incredibil făcut de familia unei foste sportive
Heather Anderson, jucătoare de fotbal australian şi sportivă de primă ligă din Adelaide, a murit în noiembrie 2022, la vârsta de 28 de ani. Moartea sa neaşteptată a făcut obiectul unei anchete medico-legale aflată în curs de desfăşurare.
Anderson, care a fost şi medic în forţele de apărare australiene, a jucat rugby şi apoi fotbal australian, pe lângă cariera sa în sportul de contact, care a început la vârsta de 5 ani şi s-a întins pe parcursul a 18 ani.
Mama ei a insistat ca Heather Anderson să poarte cască de protecţie în timpul meciurilor, din cauza riscului de comoţie cerebrală: „Nu-i plăcea să mă vadă cum mă lovesc”, a declarat Anderson pentru publicaţia Mamamia, în anul 2017, conform The Guardian.
După moartea sa, familia lui Anderson i-a donat creierul la Australian Sports Brain Bank, în speranţa de a înţelege mai bine de ce a murit tânăra. Descoperirile cercetătorilor de la ASBB, publicate marţi în revista medicală Acta Neuropathologica, descriu examinarea creierului ei şi constatările neuropatologice care au dus la diagnosticul de ECT.
Un articol al autorilor lucrării, publicat de The Conversation, reiterează: „Ea este prima femeie atlet diagnosticată cu ECT, dar nu va fi ultima. Deşi femeile australiene au fost excluse în istorie din sporturile cele mai asociate cu leziuni repetate la cap, acest lucru s-a schimbat. În 2022, existau aproape un milion de femei şi fete care practicau o formă de sport de contact în Australia. Pe măsură ce participarea femeilor la sporturile de contact continuă să crească, la fel crește şi riscul de traume cerebrale repetate”, au scris autorii.
Michael Buckland: „Sper ca mai multe familii să le calce pe urme”
Michael Buckland, coautor al lucrării, a declarat că existau „multiple leziuni ECT, precum şi anomalii aproape peste tot unde am căutat în cortexul ei”, a spus acesta.
„Vreau să mulţumesc familiei Anderson pentru că a donat cu generozitate creierul lui Heather şi sper ca mai multe familii să le calce pe urme, astfel încât să putem avansa ştiinţa și pentru a ajuta viitorii sportivi”, a mai spus acesta.
Până în prezent, au fost raportate doar câteva cazuri de ECT la femei şi la niciunul dintre ele nu a fost vorba despre o fostă sportivă.
Dr. Chris Nowinski, directorul executiv al Concussion Legacy Foundation și cofondator ASBB, a declarat: „Primul caz de ECT la o femeie atlet ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru sportul feminin. Putem anticipa ECT prin prevenirea lovirilor repetate la nivelul capului. Trebuie să începem un dialog cu liderii din sportul feminin, astfel încât să putem salva de la suferinţă generaţiile viitoare de atlete”, a afirmat Chris Nowinski.
Nowinski a spus și că, pe măsură ce participarea femeilor la sporturile de contact creşte şi pe măsură ce fostele sportive de contact îmbătrânesc, cercetătorii vor ajunge să concluzioneze că tot mai multe sportive vor fi fost diagnosticate cu ECT.