Adrian Rădulescu, antrenorul lui David Popovici, a prefațat drumul, cu bune și cu rele, pe care l-a parcurs tânărul înotător până a ajunge în lumina reflectoarelor la Jocurile Olimpice de la Paris! În cadrul acestei ediții, sportivul a reușit să își treacă în palmares aurul olimpic, dar și o medalie de bronz (200 metri liber, respectiv 100 metri liber).
Rădulescu a recunoscut că a vrut, din prima, să formeze un campion din David Popovici. Antrenorul a spus ce fel de stări i-a încercat, pe amândoi, încă de pe vremea când tânărul se antrena pentru JO, în bazinul de la Lia Manoliu.
S-a aflat adevărul despre David Popovici!
„Prima dată mi-am dorit să ajung la Jocurile Olimpice. După aceea, când am văzut că am ajuns acolo, mi-am pus în cap să și câștigăm o medalie, mă bucur că am reușit să luăm două. N-a fost ușor!
După aceea, când am văzut că am ajuns acolo, mi-am pus în cap să și câștigăm o medalie, mă bucur că am reușit să luăm două. N-a fost ușor!
A fost o experiență diferită față de cea de acum 3 ani. La Tokyo am fost niște copii naivi. Acum lucrurile au fost cu totul diferite. A fost destul de multă tensiune!
Ne-am pregătit, știam că avem șanse reale la medalii și cred că acesta este cel mai greu lucru, să să câștigi în condițiile acestea.
Cum spunea domnul Matei Giurcăneanu, cercurile astea cinci sunt mult mai grele decât par Și s-a văzut lucrul acesta, însă mă bucur că am reușit să câștigăm două medalii!”, a spus antrenorul.
De la Tokyo 2021, la Paris 2024!
Rădulescu a prefațat parcursul performanțelor lui David Popovici din ultimii ani.
„Noi am vrut să mergem la Tokyo, dar, dacă se întâmpla în 2020 stăteam acasă, apoi lucrurile pur și simplu se întâmplă, pentru că așa trebuie să se întâmple. Și sunt unele lucruri care nu țin de tine.
Cum ar fi sutimea care face diferența dintre locul doi, trei și patru sau alea două sutimi care au făcut diferența la Tokyo și acum au făcut diferența dintre locul întâi și doi la 200, acesta sunt lucruri pe care noi nu le avem sub control și multe dintre cele care ni s-au întâmplat nu au fost sub controlul nostru.
S-au mai întâmplat și altele. Faptul că am avut oportunitatea să mergem la Tokyo. Faptul că acolo a făcut și două finale. Faptul că a pierdut și n-a luat nicio medalie.
Ar fi luat-o poate pe nedrept. În momentul acela ar fi fost prea mic. Prea necopt, prea ar fi luat-o efectiv din ignoranță și din naivitate.
Și după aceea nu știu ce s-ar fi întâmplat. Apoi 2022, atunci chiar s-a pregătit. A zis ok, vreau să încerc. Numai că bineînțeles, sunt sigur că nici ceilalți nu au fost în cel mai bun moment.
Au fost multe, da. Multe lucruri care s-au schimbat într-un an de zile. El a avut un culoar fantastic. În 2022 ne gândeam că o să mergem la Campionatele Europene.
Dar am fost și la Campionatele Mondiale. Apoi și la Europenele de juniori, la Mondialele de juniori. La Mondialele în bazin scurt. Le-am făcut pe toate. Nu ne-am mai oprit. Apoi a trebuit să luăm o pauză cumva, psihologic, da, am avut un an în care să să ne remontăm!”, mai spune Rădulescu.
„A învățat din chestia asta!”
În urma tuturor acestor rezultate înregistrate de către sportivul român, a urmat un Campionat Mondial fără podium.
„Ne-a ajutat ce s-a întâmplat la Fukuoka, a fost experiența perfectă, acel ultim bazin în care au venit peste el. Dacă nu s-ar fi întâmplat atunci așa, la Paris n-ar fi știut cum să o gestioneze și nu ar fi câștigat pe ultimul 50.
A învățat din chestia asta și i-a prins foarte bine, că iarăși, dacă lua o medalie, atunci ar fi luat-o pe nedrept, pentru că nu se pregătise cu adevărat foarte bine și chiar n-ar fi fost cazul. Iarăși ar fi fost din naivitate și mi-ar fi făcut și mie treaba mai grea, pentru că ar fi trebuit să-i explic că poți să câștigi fără să te antrenezi foarte bine.
Așa mi-a făcut mie viața mai ușoară și a trebuit să se antreneze cum trebuie și îl admir pentru cum că anul acesta în care s-a pregătit pentru Paris.
Anul ăsta s-a antrenat cum nu s-a antrenat niciodată până acum. I-am zis și lui înainte de concurs: «Pentru un om care a ales să facă chestia asta, să te văd în fiecare zi e un privilegiu»!”, a rezumat Rădulescu.