Record pentru Formula 1. Pentru prima dată în istorie, calendarul competițional cuprinde 24 de Mari Premii. Max Verstappen, triplul campion mondial își avertiza rivalii în urmă cu câteva zile. Olandezul este convins că poate câștiga un nou titlu.
Prima cursă din 2024 se desfășoară în acest week-end în Bahrain. Fernando Alonso este singurul pilot care a participat la cursa de debut de la Sakhir, din 2004, şi este în continuare activ.
Record pentru Formula 1. Ce trebuie să facă Max Verstappen
24 de Mari Premii vor avea loc în acest sezon. Niciodată calendarul competițional nu a avut atâtea curse. Marele Premiu al Chinei a revenit, asta după ce a fost anulat în ultimii 4 ani din cauza pandemiei de Covid-19.
O schimbare importantă o reprezintă și faptul că datele unor curse au fost schimbate față de anii precedenți. Marele Premiu al Japoniei va avea loc în aprilie, Marele Premiu al Azerbaidjanului în septembrie. În timp ce, cursa din Qatar are loc între 29 noiembrie – 1 decembrie.
Calendarul noului sezon din Marele Circ
1. Bahrain (Sakhir) – 2 martie
Prima cursă din Orientul Mijlociu sărbătoreşte cea de-a 20-a aniversare. Va avea loc sâmbătă, din cauza apropierii Ramadanului. Lewis Hamilton a câştigat de cinci ori în Bahrain. Fernando Alonso este singurul pilot care a participat la cursa de debut, din 2004, şi este în continuare activ.
2. Arabia Saudită (Jeddah) – 9 martie
Sergio Perez a câştigat anul trecut, fiind unul dintre cele trei Mari Premii în care coechipierul său de la Red Bull, Max Verstappen, nu a reuşit să se impună. Cursa din Arabia Saudită se va disputa tot sâmbăta.
3. Australia (Melbourne) – 24 martie
Niciun reprezentant al ţării gazdă nu a câştigat vreodată în Australia. Hamilton a fost în pole position de opt ori (un record) la Melbourne, în timp ce recordul de victorii (11) este deţinut de echipa McLaren.
4. Japonia (Suzuka) – 7 aprilie
Anul acesta se împlinesc două decenii de la ultima victorie a echipei Ferrari pe acest circuit, prin legendarul Michael Schumacher, potrivit agerpres.ro.
5. China (Shanghai) – 21 aprilie
Hamilton a câştigat pentru Mercedes ultimul titlu în China. Circuitul de la Shanghai găzduieşte pentru prima oară și o cursă de sprint. Guanyu Zhou de la Sauber va fi primul pilot chinez de Formula 1 care va concura în faţa propriilor suporteri.
6. Miami – 5 mai
Anul acesta, Miami găzduiește pentru prima dată un sprint.
7. Emilia Romagna (Imola) – 19 mai
Anul trecut cursa a fost anulată din cauza inundațiilor. Cursa italiană se derulează pe o pistă în sens invers acelor de ceasornic, rapidă, cu hopuri şi îngustă. Circuitul de la Imola este, de asemenea, un memorial pentru triplul campion brazilian Ayrton Senna şi pentru austriacul Roland Ratzenberger, care au murit în 1994.
Circuitul cu cea mai scurtă pistă
8. Monaco – 26 mai
Cea mai scurtă pistă este şi cursa cu cele mai multe tururi şi cu cele mai puţine depăşiri. Charles Leclerc de la Ferrari poate deveni primul monegasc care se impune în Principat.
9. Canada (Montreal) – 9 iunie
Hamilton a obţinut primul său succes din Formula 1 pe acest circuit. Verstappen a câştigat ultimele două Mari Premii ale Canadei.
10. Spania (Barcelona) – 23 iunie
Marele Premiu al Spaniei dă startul unei serii de trei curse europene, alături de cele din Austria şi Marea Britanie. Verstappen a înregistrat prima sa victorie în Formula 1 aici, în 2016.
11. Austria (Spielberg) – 30 iunie
Marele Premiu al Austriei va cuprinde un sprint. Cu doar 10 viraje, este cea mai scurtă cursă din punct de vedere al timpului. Max Verstappen a câştigat de patru ori la Spielberg.
12. Marea Britanie (Silverstone) – 7 iulie
Cursa este în calendar din 1950. Hamilton s-a impus la Silverstone de opt ori (un record) şi a fost de şapte ori în pole position, având 13 prezenţe pe podium.
13. Ungaria (Budapesta) – 21 iulie
Recordul de victorii în Ungaria (8) îi aparţine lui Hamilton, iar Verstappen a obţinut primul său pole postion aici, în 2019. Pe circuitul Hungaroring, Alonso a înregistrat prima sa victorie, în 2003.
14. Belgia (Spa-Francorchamps) – 28 iulie
Campionul mondial en-titre a câştigat de trei ori la rând în Belgia. Este cursa cu cel mai lung tur de pistă din Formula 1 şi una dintre cele mai rapide.
15. Olanda (Zandvoort) – 25 august
Este cursa în care Verstappen aleargă în fața propriilor suporteri. A câştigat în fiecare an, după revenirea Grand Prix-ului în calendar, în 2021.
16. Italia (Monza) – 1 septembrie
Hamilton şi Schumacher împart recordul de cinci victorii fiecare pe un circuit cu lungi linii drepte şi 11 viraje.
Cel mai solicitant circuit pentru piloți
17. Azerbaidjan – 15 septembrie
Anul trecut cursa a fost câștigată de Perez (pentru a doua oară în trei ani). Circuitul stradal din Baku este în calendar din 2016.
18. Singapore – 22 septembrie
Este singura cursă pe care Red Bull nu a reuşit să o câştige anul trecut. Victoria a fost a celor de la Ferrari. Este una dintre cele mai mari provocări fizice pentru piloți, desfășurându-se noaptea, în condiții de temperatură şi umiditate ridicate
19. Statele Unite ale Americii (Austin) – 20 octombrie
Grand Prix-ul de la Austin va fi cuprinde un sprint.
20. Mexic (Ciudad de Mexico) – 27 octombrie
Verstappen a câştigat cinci dintre ultimele şase Mari Premii mexicane. Anul trecut a devenit primul pilot care s-a impus în 16 curse într-un singur sezon. Hamilton a câștigat aici titlurile de campion mondial în 2017 şi 2018.
21. Brazilia (Sao Paulo) – 3 noiembrie
Pe circuitul de la Interlagos a avut loc un sprint în fiecare an de la debutul formatului în 2021.
22. Las Vegas – 23 noiembrie
Cursa a avut loc pentru prima dată anul trecut. A avut loc și un incident grav. Un capac de scurgere care nu a fost bine fixat a făcut ravagii în antrenamente.
23. Qatar (Lusail) – 1 decembrie
Verstappen şi-a asigurat la Lusail al treilea său titlu mondial consecutiv. Qatarul a fost a 17-a etapă în 2023 şi a avut loc în octombrie. Aunci căldura a fost o problemă pentru toți piloții.
24. Abu Dhabi (Yas Marina) – 8 decembrie
Max Verstappen a terminat învingător în cursa din Emiratele Arabe Unite în ultimii patru ani.
Campionul mondial, despre schimbările din noul sezon
Triplul campion mondial a vorbit despre schimbările făcute în noul sezon. Acesta nu a fost niciodată un mare fan al curselor de sprint desfășurate în week-end. Acum, acestea vor avea loc în zilele de vineri.
Cursele de sprint în 2024:
Marele Premiu al Chinei (19-21 aprilie)
Marele Premiu din Miami (3-5 mai)
Marele Premiu al Austriei (28-30 iunie)
Marele Premiu al Statelor Unite (18-20 octombrie)
Marele Premiu al Braziliei (1-3 noiembrie)
Marele Premiu din Qatar (29 noiembrie – 1 decembrie)
„Este un format mai bun față de sezonul trecut, aș spune, judecând după cum trebuie să abordăm weekendul. Dar nu sunt mai entuziasmat în ceea ce privește cursa de sprint.Dar, cel puțin, cred că e mai bine deoarece vom fi capabili să schimbăm mașina în weekend. Este mai logic și cum sunt organizate sesiunile dintr-un weekend.
Cred că este mai logic cum este formatul acum. Pentru mine nu e deloc entuziasmant să concurez sau să câștig o cursă de sprint. Câteodată te blochezi. Știi că acel weekend e ruinat de la început și nu prea poți face mare lucru pentru a schimba ceva”, a declarat Max Verstappen, potrivit motorsport.com.