Update: A venit verdictul. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis rejudecarea procesului pentru palmaresul Stelei. Astfel, procesul se întoarce la Curtea de Apel pentru decizia finală.
„48951/3/2017 – Decizia nr. 513 Admite recursul declarat de pârâta Fotbal Club FCSB S.A. (fostă Fotbal Club Steaua Bucureşti S.A.) împotriva încheierii din 10 mai 2021 şi a deciziei nr. 1034A din 28 iunie 2021, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a III-a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie.
Admite recursul declarat de intervenienta Asociaţia Salvaţi Steaua împotriva deciziei civile nr. 1034A din 28 iunie 2021, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a III-a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie. Casează încheierea şi decizia recurate şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe de apel. Definitivă.
Recurent ASOCIAŢIA SALVAŢI STEAUA
Recurent SC FOTBAL CLUB FCSB SA (FOSTĂ FOTBAL CLUB STEAUA BUCUREŞTI SA)”, se arată în decizia oficială ÎCCJ.
Știre inițială
Războiul Stelelor este aproape de final! Înalta Curte de Casație și Justiție poate da astăzi verdictul în cazul recursului privind palmaresul clubului Steaua București. În acest moment, palmaresul este disputat de către CSA Steaua și FCSB.
O decizie a fost amânată pe 16 martie, pentru data de azi. Totuși, și după această zi poate apărea un nou termen de judecată.
Războiul Stelelor se rejudecă astăzi
La termenul de astăzi, 28 martie, în cadrul ÎCCJ nu se va mai face vreo audiere sau prezentare în fața judecătorilor. Verdictul va fi doar citit și trimis părților implicate.
De asemenea, la Înalta Curte de Casație și Justiție nu se mai judecă pe fond, ci pe procedură. Acest lucru înseamnă că Înalta Curte va stabili dacă Tribunalul București și Curtea de Apel au aplicat corect legea, în cadrul procesului pentru palmares.
Avocatul care o apără pe FCSB a vorbit despre decizia ce se poate da astăzi. Acesta caută și noi căi de atac, pentru ca FCSB să câștige procesul.
„(n.r Ce se întâmplă dacă ÎCCJ menține decizia de la Curtea de Apel?) Nu aș vrea să întrevăd această posibilitate. Pe de o parte, această hotărâre este dată într-o acțiune în constatare. Și nu este executorie. Adică e doar pentru o recunoaștere personală, să zicem așa.
Pe de altă parte, dacă nu este executorie, înseamnă că se va pronunța și o instanță sportivă în această materie. Care, din punctul meu de vedere, ar avea mai multă autoritate decât o instanță civilă. Pentru că instanțele sportive cu asta se ocupă.
Nu pot să vă divulg eventuale planuri sau strategii pentru viitor. Dar sigur există și la Federația Română de Fotbal astfel de comisii care se ocupă, ca și la TAS. Din păcate, concluzia este că am ajuns să fim părtași într-un conflict cu părți care nu ar fi trebuit niciodată să aibă interese contrare”, a spus avocatul celor de la FCSB, Virgil Boglea, la Fanatik.
În ultimii ani, conflictul dintre CSA Steaua și FCSB a împărțit lumea fotbalului românesc în două. Mii de suporteri ai Stelei se află astăzi într-o mare dilemă, căutând cu disperare răspunsul la întrebarea „Care este adevărata Steaua București”.
Istoricul proceselor
Pe 5 iulie 2019, CSA Steaua a câștigat, la Tribunalul București, palmaresul echipei de fotbal Steaua de la înființare, 1947, până în anul 2003, atunci când echipa a fost preluată de Becali.
Cei de la FCSB au atacat decizia, iar pe 28 iunie 2021, Curtea de Apel București a păstrat parțial prima hotărâre, doar că le-a „tăiat” 5 ani din palmares celor de la CSA, intervalul 1998-2003. În 1998, AFC Steaua s-a desprins de Clubul Sportiv al Armatei, la solicitarea UEFA.
FCSB a rămas cu palmaresul începând din 2003, când Gigi Becali a preluat echipa de fotbal. Formația lui Becali a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), care a început pe 2 martie judecarea acestuia. Următorul termen are loc astăzi.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat în decembrie 2014 marca „Steaua” ce aparținea lui Gigi Becali. Apoi, Curtea de Apel îi interzicea în decembrie 2016 lui Becali să mai folosească, pentru clubul său, numele „Steaua”, simboluri pierdute definitiv de echipa lui Becali.
1. Justitia civila nu se poate pronunta intr-o cauza exclusiv sportiva cum este palmaresul, care nu este un element material, ramanand permanet alaturi de echipa care l-a produs pe teren, atata timp cat aceasta are continuitate, nu dispare, falmenteaza.
2. UEFA considera ca cel mai important element in adjudecarea palmaresului este continuitatea sportiva si sunt numeroase spete in care UEFA a decis in acest sens.
3. In comparatie cu cazul unor echipe precum Craiova, rapid, Timisoara, etc care au disparut din fotbalul romanesc prin desfiintare, faliment si au aparut apoi mai multe variante din fiecare, cazul Stelei ar trebui sa fie extrem de simplu, pt ca are continuitate sportiva indiscutabila, de peste 75 ani in liga I-a, recunoscuta ca atare de UEFA, in pofida delirului justitiei romane care asculta ordinele ghenei bolsevice CSA.
4. Totusi in Romanica lui johanis, ciuca, ciolacu, dancu, etc justitia corupta si compromisa a avut dementa de a confisca palmaresul Stelei si a-l face cadou nu unei alte echipe ci unei unitati militare sportive anacronice, primitive, bolsevice, precum UM02301!
6. Pe 28 martie a.c. ICCJ va judeca speta palamaresului si cunoscand antecedentele ICCJ, care ilegal si anticonstitutional, la ordin, a intors decizia instantelor anterioare referitor la marca, nu putem fi prea optimisti.
7. Indiferent de decizia ICCJ, actiunea pubelei CSA este una smechereasca, in constatare si nu este executorie. Daca FRF (dancu) va indrazni sa talahareasca palmaresul Stelei si sa-l ofere plocon Cavernei Spurcate a Armatei-CSA, atunci Steaua se va adresa la TAS, care, avand in vedere criteriile UEFA, bazate pe continuitate sportiva, nu are cum sa dea o alta decizie decat palmaresul integral la Steaua!
Pt ca la TAS, in Evetia nu are cum sa fie ca in Romanica, ancorata inca in trecutul sovietic toxic, unica tara din lume care mentine ororile bolsevice CSA si CS Dinamo in sportul profesionist!
la ce judecatori avem nici nu ma mir! iau banii de pomana! a facut cineva socoteala cate procese duce pana la decizia finala un judecator in momentul iesirii la pensie si sa se raporteze la salariile incasate de la angajare pana iese din sistem?
Scurt și la obiect
FCSB este Steaua și nu mai suportăm noi suporteri luați odată decizia corectă pentru că vrem FCSB adică Steaua în Ghencea vrem acasă vrem performanță nu vedeți clar că milioane de români știu și confirmă,că FCSB este Steaua așa că numai lungiți procesul ăsta și datine ceia ce iubim steaua,adică FCSB