Răsturnare de situație: declarațiile care aruncă în aer tot fotbalul european

Marile echipe din Europa au dorit înființarea Superligii, o competiție exclusivistă pentru bogați, ceea ce i-a adus în conflict cu UEFA.

Avocatul Curții Europene din Luxemburg a transmis un punct de vedere prin care arată că UEFA are dreptate. Echipele pot înființa Superliga, dar în același timp nu mai pot participa la competițiile organizate de UEFA.

Se opun celor de la UEFA

Bernd Reichart, CEO al A22 Sports Management, o companie înființată pentru a sponsoriza și asista la crearea acestei ligi susține că acest proiect este în viață și ar putea lua chiar o amploare și mai mare.

„Este foarte viu. Sunt unii care vor să declare că este moartă, dar dacă o spun mult, sunt multe de bănuit”, a spus Reichart.

„Există cluburi în Europa care cu siguranță împărtășesc viziunea lui Juventus, Real Madrid și Barcelona, iar acum au ocazia să împărtășească ceea ce cred. Există un consens larg asupra faptului că fotbalul are nevoie de reformă. Fotbalul nu poate continua așa cum este conceput acum”.

Justiția pune cruce proiectului

Opinia avocatului Curții Europene, Athanasios Rantos, nu este obligatorie, dar Curtea de Justiție a Uniunii Europene estimează că judecătorii săi urmează linia acestor hotărâri în aproximativ 80% din cazuri.

Regulile FIFA și UEFA, care presupun că înființarea oricărei noi competiții să fie supusă unei autorizații prealabile, sunt compatibile cu Legea Uniunii privind concurența. Ținând cont de caracteristicile competiției proiectate, efectele restrictive derivate din sistemul de autorizare prealabilă sunt inerente și proporționale pentru atingerea obiectivelor legitime urmărite de UEFA și FIFA, asociate cu natura specifică a sportului, informează Eurosport.

Regulile Uniunii Europene în materie de concurență nu interzic FIFA, UEFA, asociațiilor lor membre sau ligilor lor naționale să amenințe cu sancțiuni împotriva cluburilor afiliate respectivelor federații în cazul în care acestea participă la un proiect de creare a unei noi competiții care ar putea încălca obiectivele legitime urmărite de către acele federaţii din care fac parte. Regulile Uniunii în materie de concurență nu exclud restricțiile stabilite în Statutul FIFA privind comercializarea exclusivă a drepturilor aferente competițiilor organizate de FIFA și UEFA în măsura în care aceste restricții sunt inerente atingerii obiectivelor legitime legate de natura specifică a sportului și proporționale cu acestea.

12 cluburi vor Superliga

Propunerea Superligii cuprindea 12 cluburi – AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Barcelona, Chelsea, Inter Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid și Tottenham Hotspur – alături de opt locuri pentru calificare în fiecare sezon.

Proiectul a primit imediat reacții de respingere din partea FIFA, UEFA, a cluburilor neimplicate și a fanilor, cele mai multe dintre acestea pornind de la ideea că este o idee de a-i ajuta pe cei bogați din sport să devină și mai bogați.

Cele șase cluburi din Premier League au dat rapid înapoi pe fondul criticilor, ceea ce a făcut ca ideea să fie suspendată la doar două zile după anunțul inițial.

Distribuie articol:

COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Clasament Superliga

Data provided by Scoreaxis

Populare

Articole similare
Recomandari

Parteneri
Recomandari

exquis
Loading RSS Feed
blacknews
Loading RSS Feed