Propunerea lui a făcut valuri, acum a ieșit și a explicat. Prima reacție a lui Vasile Dîncu.
Nu toată lumea a privit cu ochi buni vestea că Legea Sportului ar putea fi modificată în plin sezon. Mulți l-au acuzat pe fostul ministru MAPN Vasile Dîncu că insistă cu dedicație.
Principala beneficiară a modificării ar fi chiar CSA Steaua, dar Dîncu a ieșit într-un final ca să explice. A făcut-o, cu o postare kilometrică pe Facebook.
Dîncu: ”Este vorba de dreptate”
„Este vorba doar despre dreptate! Una dintre sarcinile politicienilor şi a celor trimişi de către cetăţeni să îi reprezinte în Parlament este să facă dreptate acolo unde lucrurile sunt strâmbe pentru că au fost făcute strâmb sau pentru că realitatea a evoluat şi s-au creat inegalităţi.
Dar, la noi, în multe situaţii, chiar dacă vedem că există o situaţie care nu este normală, care este profund nedreaptă, ne uităm la ea ca la drobul de sare şi ne consolăm că nu se poate face nimic. Modificarea la Legea Sporturilor pe care am iniţiat-o, în urmă cu câteva zile, încearcă să reinstituie o normalitate. ”, și-a început Dîncu explicațiile.
”Da, normal este ca toti sportivii sa aibă şanse egale la performanţe, cel puţin din punctul de vedere a legilor sau regulamentelor. Chiar dacă nu ne naştem egali, chiar dacă nu avem medii care să producă echitate, nu este normal ca legile sa ne oprească să participam la competiţie. În sport trebuie ca performanţa să fie ultimul criteriu care decide campionii şi clasamentele. Sportul a reuşit să creeze eroi ai naţiunilor din copii desculţi şi să unească oamenii sub drapele.
Sportul nu acceptă să faci campioni prin lege şi nici să obţii performanţe prin decrete de stat. Sportul este un teritoriu al egalităţii atunci când oferă fiecăruia o şansă. Măcar una de principiu, şansa de a te alinia la start.”, a mai spus fostul ministru.
”De ce vrem să pedepsim cluburile departamentale?”
”După 30 de ani, de ce vrem să pedepsim cluburile departamentale care au adus României sute de medalii olimpice, mondiale şi europene? Da, astăzi atributul de profesionist se asociază performanţei şi este normal să fie aşa. Dar profesionalismul se referă la statutul sportivului, nu la sursa banilor!
Cu ani în urmă, m-am supărat pe o mare campioană a României, provenită dintr-un club departamental, pentru că se plângea că primăriile sau Consiliile judeţene finanţează sportivi, iar sportivii de la Steaua sau Dinamo sunt dezavantajaţi. Nu-mi venea să cred că nu înţelege că marile cluburi de la Bucureşti şi-au clădit şi încă îşi clădesc performanţa culegând talentele din toată ţara şi aşa a crescut România în sport.
La fel de mare nedreptate este şi atunci când, din cealaltă parte, se spune că cei finanţaţi din fonduri publice nu pot să participe la anumite competiţii.
Dacă ne referim la fotbal, dar nu numai aici, să nu fim ipocriţi: fără banii din fondurile publice ale primăriilor, consiliilor judeţene sau ale altor entităţi publice, numărul echipelor s-ar diminua drastic, încât nu am avea campionate de fotbal, handbal, baschet, volei etc. Dacă puţinele echipe care au finanţare privată exclusivă vor să îi elimine pe cei finanţaţi de la bugetele publice este o opţiune, dar nu ar mai avea cu cine să joace pentru că ar dispărea competiţia în sine.
Prin modificarea propusă de mine, alături de ceilalţi doi colegi, fotbalul nu se întoarce în comunism, cum am văzut că se spune zilele acestea, ci urmărim să se poată folosi, legal – evident, toate resursele posibile pentru ca sportul să poată să mai existe în condiţii decente.
”Modificarea nu se referă doar la fotbal”
Astăzi, sportul din România este tot mai sărac şi nu mai are nevoie şi de bariere artificiale pentru a accentua această situaţie.Însă această modificare NU SE REFERĂ DOAR LA FOTBAL; această modificare deschide calea pentru ca o serie de sporturi care altădată au dat performanţe importante pentru România să poată reînvia.
Astăzi, statele naţionale finanţează sporturile pe care le aleg şi nu întotdeauna banii trec prin bugetul Ministerului Sportului, aşa cum îşi doresc birocraţii. Să nu cădem în capcana celor care spun că doar România are cluburi finanţate din bugetul public.
Nu doresc să polemizez cu cineva, nici să fac dedicaţii cuiva, prin această iniţiativă, pur şi simplu este nevoie ca, măcar din când în când, să ne gândim să îndreptăm lucrurile care sunt strâmbe în societate. Ştiu, poate aceasta este un lucru mic, nu rezolvă marile nedreptăţi existente în societatea noastră, dar fiecare putem încerca să facem ceva.
Îi înţeleg pe cei care se simt lezaţi în vreun interes de moment, dar sunt convins că vor înţelege şi ei că nimeni nu pierde, ci toată lumea ar putea câştiga, dacă ne uităm cu bună credinţă la acest gest al meu.
Şi pentru că totul se întâmplă în Săptămâna Mare, urez Sărbători fericite tuturor, persoane juridice de drept privat, de drept public, sportivi şi antrenori, susţinători şi administratori, galerii rivale, oameni buni, prieteni şi neprieteni. Cu toţii avem dreptul la lumina şi pilda Învierii, cu toţii putem să ne schimbăm, să îndreptăm greşelile şi să aspirăm spre dreptate şi libertate. Fără dreptate şi libertate, viaţa socială este un infern. Hristos a Înviat!”, a transmis Dîncu, pe pagina de persoană publică.
Hoție!!! numele tau este Dâncu=PSD,ce dreptate pe banii tarii,fa „dreptate”pe banii tăi că ați făcut atâta „dreptate”de ați sărăcit bugetul țării, pensii speciale pentru acoliți:magistati ,militari,parlamentari,primari,ști furat bugetul țării cu „dreptatea”voastră hoților ,urmează Dâncu sa refaceți echipele armatei , miliției securității,președenție etc
Că doar prostii contribuie la buget să aveți voi ce gura . Dreptate zici?!
Să i explice cineva domnului Dâncu că viața departamentală pe care dansul o invocă face o mare nedreptate socială . Pe mine mă întreabă cineva atunci când folosește banul public în alte scopuri ,și nu în interesul cetățeanului pentru care se au strâns aceste fonduri?.
De ce nu ați făcut un spital și ați făcut un stadion ptr o echipă departamentală? Acum ptr steaua, în viitor o să faceți și ptr dinamo. Cu noua lege, armata la psd, miliția la pnl, să vezi ajutoare de stat ptr steaua și dinamo! Ce dreptate e asta, ce mai pot face echipele private?
Nu e corect din bani publici sa fie finanțată echipa.
Sa se modernizeze armata iar domnul Talpan sa se pregătească de război cum a cerut Iohanis.
Talpan se poarta ca pe propria moșie cu stadionul construit din bani publici,e corect!!??
Această lege este cu dedicație, nu ne puteți duce cu preșul 5000 de susținători ai FCSB. Talpan a ajuns cu plungerile verbale la grupul de la Cluj unde CFR Cluj câștigă de 5 ori la rând campionatul de fotbal punând presiune pe arbitri și culmea fericirii, pe cine ați ales președintele clubului fostul arbitru Balaș, altfel nu puteați ajunge la un control total al arbitrilor. Vasile Dâncu se vede de la o poștă cum vreți să prostiți populația. Așa interveniți și la votul dat de alegători cine să iasă iasă președinte al României la ordinul securității din exterior. Legea care vreți să o folosești cu dedicație va scădea PSD la 19-20 % în alegerile parlamentare, prezidențiale și europarlamentare. Explicațiile sunt pentru cei fraieri nu sunt pentru ce-i care pricep acțiunile voastre dacă era o altă speță se încălca legislația europeană dar și această lege în proiect se încălca legislația europeană încălcând hotărârea TAS care spune foarte clar că cluburile sportive de fotbal susținute din banii publici nu au dreptul la la competiții naționale și internaționale.