Leonard Pițigoi are 13 ani. Este din Gălbinași și e unul dintre miile de copii rromi care vor să-și schimbe viața prin acest sport
Pasiunea e una din cheile reușitei în sport, iar un puști de 13 ani demonstrează asta zilnic. El face naveta cu trenul câte o oră și jumătate pentru a veni de acasă, de la Gălbinași, la București și a se putea antrena la kempo. Leonard Pițigoi visează să devină un mare campion.
”Fac kempo de 4 ani. Fac până la sală o oră și jumătate, dacă nu e trafic. Ajung cu trenul la București”, a spus Leonard Pițigoi, luptător kempo ”Dinamoviști Fighting”.
El e unul dintre multe exemple de sportivi de etnie rromă care fac kempo și care știu că acest sport le poate schimba viitorul.
”Toți m-au acceptat, nu mi-au zis nimic. Kempo poate să-mi schimbe viitorul. Aș vrea să ajung mare campion peste cinci ani”, a mai declarat Leonard Pițigoi.
Geanina Stoica are 17 ani și e dublă campioană mondială la full contact și la semicontact. Și ea e de etnie rromă și spune că rezultatele i-au schimbat statutul în societate.
”Am avut foarte multe probleme de când eram mică. La școală eram mereu marginalizată. Am crescut, am avansat cu sportul și multă lume a început să mă vadă ca pe o campioană”, spune Geanina Stoica.
Geanina, fiica lui Sensei Albert Stoica: ”Băieții se tem de tata”
Geanina e fiica Senseiului Albert Stoica și recunoaște că acest lucru îi provoacă ceva probleme cu băieții.
”Băieții se tem de tata. Orice băiat cu care vorbesc prima oară trebuie să mă întrebe de tata, dacă știe, dacă e OK. E un lucru foarte ciudat pentru mine, dar e normal”, a recunoscut dublă campioană mondială.
Tatăl ei, Sensei Albert Stoica este unul dintre primii care au întins o mână comunității rrome, îndemnându-i pe copii să se apuce de kempo, după ce acum 7 ani a făcut un proiect în cartierul Ferentari.
”Cei de etnie romă au încercat să se integreze. Cei care au vrut să meargă pe drumul pe care l-am oferit noi au ajuns la alt nivel și acum mergem cu ei la Campionatele Naționale și la celelalte turnee”, spune Sensei Albert Stoica.
Sensei Petrică Marin Ciucă e convins că prin kempo pot fi salvați mulți copii de pe străzi și din anturajele proaste.
”În primul rând, nu mai rămân pe străzi. Cunoaștem foarte bine zona sau copiii de etnie rromă. Unii care nu merg la școală stau mai mult pe la colțul blocului, unde anturajele sunt multe și neplăcute”.