‘Mulţi ca el au ajuns pe drumuri’. Atac devastator la adresa lui David Popovici. Greşeala uriaşă pe care a făcut-o. Marele campion român este pus la zid de un cunoscut economist din România.
David Popovici a fost făcut praf de către Cristian Păun, un profesor universitar de la ASE, din Bucureşti.
Atac devastator la adresa lui David Popovici
David Popovici este atacat după ce și-a achiziționat recent un bolid în valoare de 150.000 de euro. Marele campion tocmai şi-a cumpărat o mașină Porsche Spyder. Asta deşi primise două mașini de lux din partea lui Ion Țiriac. Asta după cele două medalii cucerite la Jocurile Olimpice
Cristian Păun de de pământ cu sportivul nostru, într-o postare pe facebook. „David Popovici a primit de la Guvernul României (adică de la noi toți) suma de 140.000 de Euro și de la sponsorul Toyota o Corolla. Și-a luat altă mașină. Un Porsche Spyder de 150.000 de Euro. Mașina «visurilor» lui. Nu i-a plăcut Corolla. Nu era mașina «visurilor» lui.
A plătit pentru ea TVA de vreo 22.000 de Euro. A pierdut 20-30% din valoarea ei din momentul în care a scos-o pe poarta vânzătorului. Asigurarea anuală pentru așa ceva costă câteva mii de euro. Toată presa tabloidă a preluat știrea admirativ. O știre pozitivă, nu.
Eu, ca economist, consider decizia extrem de neinspirată. Mai bine își lua un apartament în centrul Capitalei și îl închiria. Obținea o sursă de venit pe termen lung. Sau investea cu alții într-o afacere. Sau investea la bursă, aici sau afară. Câștiga independență financiară, nu dependența de un bolid de lux pe care să îl conduci mereu cu teamă, să îți fie frică să îl parchezi pe stradă, pentru care să nu ai încă resurse să îl întreții pe termen lung.
Știu, omul are dreptul să facă ce vrea cu banii. Sunt ai lui. I-a câștigat cu sudoare și sacrificiu. La cum i-a aruncat însă pe fereastră pare că i-a câștigat ușor. Mulți ca el, câștigând la loterie, au ajuns pe drumuri, în final. Cei mai mulți.
De aia e importantă economia, educația economică elementară și discuțiile cu economiștii. Economia este știința vieții care te ajută să supraviețuiești cât mai mult, să te bucuri de cât mai multe și să înțelegi cum poți să îți setezi și să îți urmărești cât mai bine scopurile având întotdeauna resurse limitate.
Un caz similar, dar complet pe dos, este al Anei Maria Brânză (14 medalii de aur). Pe ea au ghidat-o financiar părinții. Nu i-au dat voie să facă asemenea lucruri cu banii din premiile câștigate din sport. I-a investit, și-a luat o casă, a deschis mai târziu o afacere…Alegerile pe care le faci sunt extrem de importante! Mai ales când ești tânăr…”, a scris Păun.