Jurnaliștii englezi au studiat în amănunt toate cele peste 100 de acuzații aduse celor de la Manchester City de către Premier League.
Reputatul post de radio BBC a concluzionat susținând că sunt cele mai grave acuzații din istoria Premier League.
Manchester City, fără nicio scăpare
Jurnaliștii se așteaptă la un proces de durată, dar la finalul căruia sancțiunile vor fi extrem de dure. Procesul este așteptat să dureze și doi ani de zile, dar faptele celor de la City nu se vor prescrie.
”Este cel mai puternic set de acuzații din istoria Premier League! Când au fost comunicate acuzațiile, s-a știut că acestea vor provoca o mare agitație. Nu știu ce se va întâmpla, dar este un mesaj pentru oricine crede că poate scăpa ușor dacă nu respectă fair-play-ul financiar. Este doar începutul unei bătălii juridice foarte lungi. Dacă ești fan City sau faci parte din echipă nu ai cum să fii altfel decât îngrijorat”, susține BBC prin vocea cunoscutului James Gregg.
De asemenea, Stefan Borson, un renumit avocat englez, care a fost implicat în multe alte proceduri judiciare care au avut loc în fotbalul englez susține că situația de la City este extrem de complicată.
„Nu aș fi deloc surprins dacă ar dura mai mult de doi ani. Este puțin probabil ca Manchester City să nu facă apel dacă va primi o sancțiune severă. În același timp, va fi foarte greu pentru Premier League să demonstreze gravitatea faptelor”, a declarat Stefan Borson, un renumit avocat englez, care a fost implicat în multe alte proceduri judiciare care au avut loc în fotbalul englez.
Ingineriile financiare făcute de City
Manchester City, campioana en-titre a Angliei, este anchetată pentru că ar fi încălcat de 100 de ori fair-play-ul financiar.
Manchester City este acuzată că a ascuns adevărata sursă a unor venituri de milioane de lire sterline.
Acești bani, despre care se pretinde că ar fi fost venituri legitime din sponsorizări de la companii din Golf, printre care Etihad Airways și giganții de investiții Aabar, se presupune că ar fi provenit de fapt direct de la proprietarii clubului, Abu Dhabi United Group.
De asemenea, City este acuzată că l-a plătit efectiv pe Mancini prin două conturi separate. Salariul oficial de 1,45 milioane de lire sterline prin intermediul registrelor contabile ale clubului. Restul de 1,75 milioane de lire sterline prin intermediul clubului din Abu Dhabi al șeicului Mansour, Al Jazira.
Un alt set de acuzații susține că City nu a reușit să „includă detalii complete privind remunerația jucătorilor” – salariile – pentru o perioadă de șase ani începând din sezonul 2010-11.
City este apoi acuzată de încălcarea regulilor Ligii prin nerespectarea regulamentelor Uefa Financial Fair Play – acuzații care au adus inițial clubului o interdicție de doi ani în Liga Campionilor în 2020, înainte ca acest verdict să fie anulat de Curtea de Arbitraj Sportiv.
De asemenea, experții juridici din Premier League au depus acuzații că City a încălcat regulamentele de „profitabilitate și sustenabilitate” ale Premier League timp de trei sezoane până în sezonul 2017-18.
Și poate cel mai grav a fost ultimul set de acuzații, susținând că clubul „nu a cooperat” din „decembrie 2018 până în prezent” cu ancheta Premier League, inclusiv prin faptul că nu a „furnizat documente și informații cu bună credință”.
Pedepsele posibile pentru Manchester City
Manchester City riscă mai multe sancțiuni, cea mai dură fiind retrogradarea din Premier League.
Există însă și pedepse mai blânde cum ar fi depunctarea sau interdicția la transferuri.
În orice caz, experții din fotbalul britanic susțin că Manchester City nu are cum să scape. Dosarul împotriva lor este unul extrem de solid și clubul va primi o sancțiune foarte dură.