Utilizarea torțelor și a fumigenelor pe stadioane reprezintă ”sarea și piperul” pentru ultrașii care vin la meciurile echipei favorite.
Guvernul din Franța a luat decizia ca articolele pirotehnice să fie permise pe stadioanele din Franța, dar într-un cadru reglementat.
Liber la torțe și fumigene pe stadioane
Guvernul din Franța a decis să permită utilizarea torțelor și fumigenelor în cadrul unui proiect pilot, care se va desfășura în următorii 3 ani.
Ulterior se va analiza utilitatea acestei măsuri și se va decide dacă aceasta va fi aplicată în continuare.
„Acest decret va permite cluburilor sportive profesioniste, în colaborare strânsă cu asociațiile de suporteri și cu acordul autorităților locale, să organizeze scenografii pirotehnice realizate de fani într-un perimetru prestabilit, încadrat și securizat”, scrie ziarul francez L’Equipe.
Spectacolele pirotehnice vor putea fi organizate într-o colaborare între club și brigăzile de suporteri. Astfel, aceștia vor putea intra la meciuri cu torțe sau fumigene, însă trebuie să aibă dovada că sunt produse omologate.
Decizia Guvernului francez vine într-o perioadă în care Franța se confruntă cu proteste de mare amploare. S-a speculat că această hotărâre este un ”gest de bunăvoință” al Guvernului pentru a-i opri pe ultrașii din galeriile de fotbal să se alăture protestelor.
Articolele pirotehnice sunt interzise în România
Utilizarea articolelor pirotehnice este interzisă pe stadioanele din România. Cu toate acestea, mai ales la meciurile ”derby”, parte integrantă a spectacolului sportiv este reprezentată și de show-ul pyro al galeriilor.
Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
a) orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;
b) comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.
(1) Constituie contravenții următoarele fapte și se sancționează astfel:
a) nerespectarea prevederilor art. 11 alin. (2), art. 15, 20, 22, 24, art. 25 alin. (1) și (2), art. 26, 28*) și art. 29 alin. (2) și (4), cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei;Notă *) În prezent art. 28 are un conținut diferit față de ultima configurație dată prin Legea nr. 262/2005, în sensul că acesta nu are în vedere o faptă care poate constitui o contravenție sancționată cu amendă.
b) nerespectarea prevederilor art. 8, art. 11 alin. (3), art. 12, 13, 14, 21, 30 și 35, cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei;