Băieţii de la sabie şi fetele de la spadă sunt primii din delegaţia României care intră în concurs în probele individuale încă din prima zi a Campionatelor Mondiale de scrimă de la Cairo (15-24 iulie), anunță agerpres.
Delegaţia României pentru Campionatele Mondiale de scrimă de la Cairo (15-24 iulie) cuprinde 18 sportivi (12 fete şi 6 băieţi), care au ca obiectiv o clasare pe locurile IV-VI. România participă cu echipe complete la sabie masculin, sabie feminin, floretă feminin şi spadă feminin, la care se adaugă doi sportivi în proba individuală de spadă masculin.
Vineri, în prima zi a Mondialelor, sunt programate probele individuale la sabie masculin, respectiv spadă feminin cu faza grupelor şi preliminarii până la tabloul principal de 64. Faza a doua a acestor probe, de la tabloul de 64 până în finală, este programată luni 18 iulie.
Echipa de sabie masculin, locul V la Europenele din Antalya (17-22 iunie), are cele mai mari şanse de a realiza obiectivul fixat de FR de Scrimă la Cairo. Sabrerii Răzvan Ursachi şi Iulian Teodosiu, locurile 5-6 în concursul individual european, pot face, de asemenea, o figură frumoasă şi în concursul individual de la Mondiale.
Sâmbătă sunt prevăzute probele individuale la floretă feminin şi spadă masculin, iar duminică cele de la sabie feminin şi floretă masculin. Miercuri 20 iulie au loc preliminarii la primele probe pe echipe, spadă feminin şi sabie masculin.
Componenţa lotului naţional de scrimă:
Sabie masculin: Iulian Teodosiu, Răzvan Ursachi, George Dragomir, Codrin Cozmuleanu; antrenor Rareş Dumitrescu.
Sabie feminin: Sabina Martiş, Ilinca Pantiş, Maria Matei, Tania Luţea; antrenor Tiberiu Dolniceanu.
Spadă feminin: Alexandra Predescu, Bianca Benea, Cristina Constantinescu, Greta Vereş; antrenor Rigo Robert.
Floretă feminin: Emilia Corbu, Mălina Călugăreanu, Maria Boldor, Andreea Dincă; antrenor Ana Pavel.
Spadă masculin: Adrian Szilagyi, Alex Oroian.
Întrecerile de la Cairo au loc pe International Stadium, o arenă indoor polivalentă, cu o sală principală de 20.000 locuri. Capitala Egiptului a mai găzduit Mondiale de juniori în 1962 şi în 2021.
La Mondialele din 2019 de la Budapesta, România a obţinut o medalie de bronz prin Bianca Pascu, la sabie individual.
Ultimele titluri mondiale cucerite de România sunt cele pe echipe la spadă feminin (2010, 2011) şi sabie masculin (2009).