Ilie Năstase şochează pe toată lumea! Afirmaţii uluitoare despre Nicolae Ceauşescu. Ce a putut spune despre omul care a terorizat România ani întregi

Ilie Năstase şochează pe toată lumea! Afirmaţii uluitoare despre Nicolae Ceauşescu. Ce a putut spune despre omul care a terorizat România ani întregi. Nimeni nu se aștepta la astfel de secrete.

Ilie Năstase, discurs cutremurător la adresa lui Nicolae Ceaușescu! Reacție dură despre traiul românilor de odinioară.

Ilie Năstase şochează pe toată lumea!

”Tovarășu”, mini-seria care documentează ascensiunea, puterea și influența lui Nicolae Ceaușescu, îl surprinde pe Ilie Năstase, primul #1 mondial în tenis, vorbind despre ce a însemnat dictatorul pentru poporul român.

Fostul sportiv a subliniat minusurile existente la orice pas în viețile românilor și teama cu care trăiau familiile, în vremurile trecute.

”L-am întâlnit prima dată pe Ceaușescu – trebuie să-mi amintesc – cred că în 1970 sau 1971. În cadrul unei ceremonii, ne-au dat cea mai mare medalie din România – se numește Ordinul Muncii, clasa I – iar echivalentul de acum este Steaua României.

A fost o medalie și un premiu bun, pentru că primeai un apartament gratuit și nu plăteai impozite. Cred că atunci eram locotenent, așa că a trebuit să mă îmbrac în unformă militară. Am fost acolo cu domnul Țiriac.

Deci, la ceremonie erau toți cei din Partidul Comunist. Atunci denumirea oficială a țării era Republica Socialistă România, îmi amintesc. Când Ceaușescu mi-a dat medalia, trebuia să spun, ca un militar: Slăvesc Republica Socialistă România!

Am luat o înghițitură dintr-un pahar de șampanie și mă amețisem ușor. Deodată, a venit Ceaușescu spre mine și mi-a spus, felicitări, și am ciocnit paharele.

Apoi mi-a spus: îmi place de tine, dar trebuie să-ți spun ceva: am văzut la televizor că atunci când joci, am văzut pe buzele tale că înjuri mult. Am fost blocat. Am spus, da, dar știți că sunt român și noi înjurăm uneori.

Și tipul de lângă mine din primul rând zice: Doamne ajută-ne acum, pentru că tipului ăsta niciodată, nimeni nu-i răspunde!”, a mărturisit Ilie Năstase.

Analiză detaliată: ”A făcut lucruri rele și lucruri bune!”

Năstase a discutat despre modul în care obișnuia fostul președinte al României să ia deciziile, deși, uneori, acestea nu păreau a fi cele mai corecte pentru popor.

”Au spus că este un dictator, dar nu știu. Asta era situația politică de atunci.

Alături (n.r. – în țările vecine) era același lucru. Dar Ceaușescu a făcut poate niște lucruri bune și unele rele.

Lucrul bun – nu mai avea bani de plătit celorlalte țări, de la care împrumutase bani.

Și ce era era rău: nu i-a lăsat pe oameni să plece în afara țării, cum a făcut Tito (n.r. – Josip Broz Tito, conducătorul comunist al Iugoslaviei în perioada 1953-1980), să muncească și să facă bani și să-i aducă înapoi în România. Cred că aici a făcut o greșeală. Dacă ar fi fost un pic mai deschis ca Tito, probabil că România ar fi fost mult mai bine.

Deci, nu știu. Pentru mine, trebuie să spun că nu m-a deranjat Nicolae Ceaușescu. Probabil am fost o excepție. Am fost plecat mult din țară. Am auzit oameni spunând că e atât de rău, părinții mei și toate astea, iar prietenii spuneau că este rău. Dar am venit și când am văzut situația cu ochii mei, da, situația era proastă!”, a declarat fostul mare tenisman.

“Pe vremea lui Ceaușescu i-am spus public Nadiei Comăneci să fugă în străinătate. Toți m-au făcut nebun!”

Fostul mare tenismen a sfătuit-o pe Nadia Comăneci să părăsească România.

”Îmi amintesc de Nadia Comăneci, cred că avea 13 sau 14 ani, nu-mi amintesc. Și a venit la mine acasă cu ministrul Sportului, care era un general.

Și vorbeam și i-am spus generalului: ascultă, mai e o fată, o rusoaică, pe nume Olga Korbut. Ceilalți o promovează peste tot și ea câștigă mulți bani. Nadia ce primește? Mici jucării din România și atât…

Cred că i-ar plăcea și niște bani. Așa că generalul s-a uitat la mine și a spus : Ești nebun?! Am spus da. Nadia ar trebui să plece din România… Așa că a fugit!”, și-a mai adus aminte Năstase.

„Tovarășu’ – Facerea, gloria și desfacerea unui dictator” analizează ascensiunea, perioada de glorie și decăderea dictatorului prin materiale de arhivă și interviuri în premieră, realizate în ultimii trei ani în Londra, Paris, New York, Washington DC, Seattle, SUA și în mai multe locații din România.

Distribuie articol:

COMENTARII

Clasament Superliga

Clasamente oferite de Sofascore

Populare

Articole similare
Recomandari

Parteneri
Recomandari

exquis
Loading RSS Feed
blacknews
Loading RSS Feed