David Popovici, cel mai în vogă sportiv al anului 2022, a primit o nouă distincție din partea specialiștilor din înot.
Înotătorul român a fost plasat pe primul loc al unui top al sportivilor cu realizări important în înotul mondial de anul acesta.
David Popovici, cel mai bun înotător în 2022
Popovici a fost desemnat înotătorul anului de specialiștii de la o celebră revistă de profil.
„În ciuda faptului că am avut o mulțime de spectacole de elită din care să alegem, efortul răsunător al lui David Popovici a fost o alegere evidentă pentru numărul unu pe această listă. Asta pentru că acest adolescent român avea doar 17 ani când a doborât recordul mondial la 100 metri liber. Acesta îi aparținea brazilianului Cesar Cielo (46,91) și a fost stabilit în epoca costumelor din poliuretan, în 2009. Timp de 13 ani a fost amenințat, dar nu a fost bătut, chiar și cu înotători precum Caeleb Dressel și Kyle Chalmers în prim plan.
A făcut-o Popovici, care a apărut pe scenă la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde nu a luat medalie. În acest an, a câștigat în mod dominant aurul la 100 și 200 metri liber la Campionatele Mondiale de la Budapesta din iunie și a revenit la forma maximă la Campionatele Europene de la Roma, la mijlocul lunii august. Acolo, a înotat 46,98 în semifinale, la doar șapte sutimi de recordul lui Cielo, iar o zi mai târziu, a coborât la 46,86 pentru noul record mondial. Popovici nu-și depășește concurența pe prima lungime de bazin, dar viteza sa pe a 2-a lungime este de neegalat de niciun alt înotător din istorie.
Popovici a impresionat și la 200 de metri liber. A înotat 1:42,97 anul acesta, devenind abia al 3-lea om din istorie care coboară sub 1:43:00, după Paul Biederamnn și Michael Phelps. Niciun sportiv nu coborâse sub 1:44,00 de un deceniu, iar acum, Popovici s-a plasat la o distanță amenințătoare de un alt record legendar din epoca costumelor poliuterane, 1:42.00 al lui Biedermann”, au scris americanii de la Swimmingworldmagazine.com.
Top 10 al celor mai mari realizări din natație în 2022
1.David Popovici – record mondial la 100 m liber
2.Ariarne Titmus (Australia) – record mondial la 400 m liber
3.Thomas Ceccon (Italia) – record mondial la 100 m spate
4.Kristof Milak (Ungaria) – record mondial la 200 m fluture
5.Zac Stubblety-Cook (Australia) – record mondial la 200 m bras
6.Leon Marchand (Franța) – campion mondial la 400 m mixt (al doilea om din istorie care a coborât sub 4:05, după Phelps)
7.Summer McIntosh (Canada) – dublă campioană mondială (a înregistrat al 3-lea timp din istorie la 400 m mixt, după Katinka Hosszu și Ye Shiwen și a devenit a 3-a sportivă care a coborât sun 4 minute la 400 m liber, după Ledecky și Titmus)
8.Kattie Ledecky (SUA) – prima sportivă din istorie care a cucerit 5 titluri mondiale consecutive la aceeași probă – 800 m liber
9.Gregorio Paltrinieri (Italia) – campion mondial la 1500 m liber, după ce s-a calificat în finală cu al 7-lea timp (a înregistrat al doilea cel mai bun timp din istorie în ultimul act)
10.Torri Huske (SUA) – campioană mondială la 100 m fluture, cu record național