Dan Șucu poate să răsufle ușurat. FC Rapid București a câştigat definitiv dreptul de folosinţă a mărcilor sale.
Giuleștenii au obținut totodată şi anularea mărcii Asociaţia Fotbal Club Rapid deţinută de gruparea giuleşteană înainte de 2006, printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
Dan Șucu poate să răsufle ușurat
Rapid a câștigat definitiv dreptul de folosință a mărcilor sale. ÎCCJ a dat verdictul final.
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a respins astăzi recursurile formulate împotriva deciziilor Curţii de Apel Bucureşti, de anul trecut, în cele două dosare privind mărcile Fotbal Club Rapid. Prin respingerea recursurilor, ÎCCJ a menţinut deciziile CAB, prin care s-au stabilit, printre altele, ca mărcile constând în emblemele Fotbal Club Rapid (emblema actuala a clubului) şi Uniunea Fotbal Club Rapid au fost înregistrate legal de către fosta societate Rapid (aflată acum în faliment), că acestea au fost achiziţionate legal în anul 2018 de către actuala societate şi că marca Asociaţia Fotbal Club Rapid va fi anulată”, anunţă gruparea din Superliga pe site-ul său oficial.
„Se confirmă că suntem pe drumul cel drept”
Directorul executiv al FC Rapid, Marian Mihail, a declarat că decizia ÎCCJ confirmă faptul că gruparea se află pe drumul drept.
„Instanţa supremă a confirmat faptul că emblemele clubului de fotbal Rapid au fost înregistrate legal. Și se află la proprietarul de drept. Mai mult, a şi anulat marca înregistrată de contestatari. Astfel a restabilit o ordine firească din punctul nostru de vedere. Încă o dată ni se confirmă că suntem pe drumul cel drept. Că rezistenţa în faţa presiunilor unor entităţi fără sens din punct de vedere economic este calea firească.”, a declarat Marian Mihail, directorul executiv al Rapidului.
De unde a pornit totul
Clubul FC Rapid câştigase prin deciziile Curţii de Apel Bucureşti din 25 şi 26 ianuarie 2023 dreptul de folosinţă exclusivă a mărcilor şi siglei actuale. Au fost două procese deschise de AFC Rapid, asociaţie care a administrat gruparea giuleşteană înainte de 2006. Atunci când s-a produs transformarea în societate comercială pe acţiuni conform Legii Sportului.
Curtea de Apel Bucureşti anula la acea dată marca verbală „Asociaţia Fotbal Club Rapid Bucureşti” înregistrată de AFC Rapid în 2017. Se păstrau în portofoliul FC Rapid emblemele UFC Rapid şi Giuleştina. Acestea au fost luate prin licitaţie de la societatea care a intrat în faliment în 2016. Ulterior, AFC Rapid a atacat cu recurs ambele decizii ale Curţii de Apel la Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, scrie Agerpres.
În ultimii ani, AFC Rapid a deschis în instanţă mai multe litigii împotriva FC Rapid. S-a susținut că mărcile, culorile şi trofeele clubului îi aparţin.
AFC Rapid, asociaţie non-profit, a deţinut pentru o perioadă marca „Fotbal Club Rapid”. O preluase de la UFC Rapid, prima asociaţie care a administrat echipa de fotbal după separarea de CS Rapid realizată după 1989. În 2006, conform Legii Sportului, AFC Rapid a cedat marca societăţii comerciale SC FC Rapid SA. Aceasta a dat faliment în 2016.
În 2018, societatea care administrează formaţia giuleşteană din Superligă, SC Fotbal Club Rapid 1923 SA, a achiziţionat la licitaţie, în schimbul a 406.800 de euro plus TVA, mărcile, culorile şi trofeele clubului aflat în faliment, SC FC Rapid SA.