Pentru a face parte totuși din lista disciplinelor sportive aliniate la startul olimpic, schi alpinismul, atât în plan internațional, cât și național, s-a manifestat prin campionate naționale, cupe mondiale, campionate mondiale și continentale, dar în ceea ce ne privește întrecerea pe națiuni, schi alpinismul se practică și în România. Asta datorită pasionaților și a cluburilor sportive afiliate la federația sportivă de resort, Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE).
Un exemplu de pasiune și dăruire în contextul celor afirmate anterior îl constituie secția de schi alpinism din cadrul ACS SCHIEL SPORT – Bușteni, acolo unde copiii sunt selecționați și antrenați de către antrenorul Stanciu Radu.
Povestea antrenorului Stanciu Radu și a copiilor antrenați de acesta a făcut să placă celor ce trăiesc la poalele Vf. Caraiman, iar despre rezultatele obținute de aceștia în plan sportiv s-a auzit și peste hotare, cel mai recent și notabil rezultat izbutit fiind locul 5 la recent disputatele Campionate Europene de schi alpinism din Spania, acesta fiind și cel mai bun rezultat obținut de delegația României la acele întreceri.
Am stat de vorbă cu Stanciu Radu pentru a afla câte ceva din culisele schi alpinismului autohton.
Reporter: Radu, ce ne poți spune despre schi alpinism, ce înseamnă, care este diferența între schi alpinism și schi alpin de exemplu? Spune-ne mai multe despre acest sport.
Stanciu Radu: Pe scurt, schi alpinismul îmbină trei sporturi, schi alpin – prin coborârea pantelor pe schiuri, schi fond – prin ascensiunea pantelor și patinatul pe schiuri și alpinism – prin parcurgerea unor secțiuni din traseu pe bocanci cu schiurile atașate pe rucsacul special. Există și o diferență în ceea ce privește greutatea materialelor, acestea fiind foarte ușoare și din materiale revoluționare, deoarece trebuie să parcurgi distanțe considerabile într-un timp cât mai scurt.
Cea mai notabilă, totuși, diferență între schi alpinism și schi alpin sau schi fond ori biatlon o constituie faptul că practicarea schi alpinismului nu este neapărat condiționată de o pârtie amenajată cu toată logistica aferentă reprezentată de instalații pe cablu, mașini de bătut zăpada etc., singurul ingredient necesar fiind zăpada, adică ingredientul natural găsit din ce în ce mai rar la joasă altitudine.
Reporter: Ce probe sunt în schi alpinism?
Stanciu Radu: – SPRINT – probă de alergare pe schiuri pe un traseu sinuos, cu tranziții de la urcat pe schiuri , la coborâre cu schiurile, de la coborâre la alergare pe bocanci cu schiurile atașate pe rucsac.
– VERTICAL – probă de ascensiune pe schiuri pe un traseu cu o diferență pozitivă de nivel cuprinsă între 500 și 1.000 m, o probă cu start în bloc desfășurată cu precădere pe pistele amenajate de schi alpin;
– INDIVIDUAL – probă de lungă durată cu o diferență pozitivă de nivel cuprinsă între 500 și 2.500 m cuprinzând toate formele de relief și toate tipurile de deplasare din schi alpinism, coborâri și tranziții de la mers pe schiuri la mers pe bocanci sau colțari, în funcție de profilul cursei;
ECHIPE – probă în echipă de doi competitori pe un traseu caracteristic probelor de individual;
ȘTAFETĂ – probă în echipă formată dintr-un senior, o senioară și un junior pe un traseu caracteristic probelor de sprint.
Reporter: O întrebare de ordin tehnic. Ce categorii de vârstă există în schi alpinism?
Stanciu Radu: La nivel național, există recomandate de federația internațională de resort, ISMF și adoptate de FRAE, categoriile U12, U14 și U16, iar cele recunoscute de ISMF și implementate, de asemenea, de FRAE sunt U18, Seniori și Master. Aș dori să deschid o paranteză aici pentru a preciza că la implementarea categoriilor mezine în practicarea schi alpinismului, Schiel Sport a avut o contribuție semnificativă, deoarece practicarea acestui sport de către copii a fost tratat cu scepticism, sportul în sine fiind unul relativ primejdios, dar viziunea noastră și a forurilor internaționale de profil a fost, amenajarea unor trasee în afara oricăror pericole ce pot fi asumate, pe putința și priceperea competitorilor aliniați la start.
Reporter: Ce trebuie să știe cei care vor să practice schi alpinism?
Stanciu Radu: Cum spuneați, sunt multe de discutat, dar ca sinteză mă voi rezuma la îndemnul meu de a face sport, de a susține sportul, de a trimite copiii la sport și a găsi armonia între școală, viață socială, device-uri, odihnă și sport și, nu în ultimul, rând de a investi în sport, un leu investit fiind 10 lei profit, asta ca exemplu împrumutat din literatura de specialitate.