Anthony Ervin, triplu campion olimpic la înot, este în România pentru a-și lansa cartea „Dragonul de aur”, joi, de la ora 18:00, la Târgul de carte Gaudeamus. Alături de el vor fi și David Popovici și Adrian Rădulescu.
Americanul are o poveste impresionantă. A devenit campion olimpic la 19 ani, la Sydney 2000. Apoi din cauza abuzurilor de droguri și alcool a renunța la sport. A revenit însă iat în 2016 a devenit cel mai în vârstă campion olimpic al înotului.
Anthony Ervin, mesaj pentru David Popovici
Ervin a avut un parcurs incredibil. A devenit campion olimpic la 19 ani la Sydney. Un an mai târziu reușea dubla la 50-100 m la Campionatele Mondiale de la Fukuoka. Din 2004 a început o perioadă neagră în viața lui înecându-se în alcool și folosind o mulțime de droguri. A revenit și a participat la Olimpiada de la Londra, da a luat doar locul 5. După 4 ani a evenit cel mai în vârstă campion olimpic al înotului. Americanul a spus adio sportului după ce nu a reușit să se califice la JO de la Tokyo.
Într-un interviu acordat GSP.ro, fostul sportiv a vobit despre pasiunea sa pentru înot.
„Este combinația dintre dorința personală și oportunitatea socială. Pentru cei mai buni sportivi e un drept câștigat. Pentru mine sau pentru David este o oportunitate câștigată de a concura împotriva celor mai buni din lume într-un loc stabilit, la o oră stabilită, așa că există presiune în asta, știind că sunteți toți în același program. Fiecare știe cât de bun este celălalt, fiecare știe cât de mult poate progresa, având în vedere termenul limită comun pe care îl au împreună. Apoi, întrecându-ne, ne folosim unii de alții pentru a scoate ce e mai bun din noi”, a spus americanul.
Campionul olimpic a vorbit și despre David Popovici.
„Îmi amintesc că l-am urmărit la Campionatele Europene de acum câțiva ani, unde a reușit să doboare recordul mondial, atunci a pus întreaga lume în gardă, nu doar ca junior, ceea ce a fost minunat. Eu sunt încă implicat în sportul din propria mea țară și îmi place să urmăresc tinerii talentați, să-i văd pe măsură ce se maturizează și cum se transformă”., a mai spus campionul olimpic.
„Nu am avut niciodată această capacitate”
Anthony Ervin a făcut o comparație dintre cursele de pe vremea lui și cele de acum.
„Întotdeauna m-am gândit la 50 metri, este o evadare. Lași ceva în urmă. La 100, pleci, dar apoi trebuie să te întorci. Călătoria de întoarcere este, într-un fel, mult mai dură și mult mai provocatoare decât primul bazin. Deci este foarte diferit, atât din punct de vedere psihologic, cât și fizic.
Pieter van den Hoogenband s-a întors cam la fel de repede cum a plecat. Dar se pare că se întorc cu mare viteză. Adică este un mister pentru mine. Sunt inspirat și uimit de asta, pentru că eu nu am avut-o niciodată.
Nu am avut niciodată această capacitate, așa că mă minunez când îl văd pe David făcând asta sau când îi văd pe concurenții lui. Nu știu cum o fac! Mi-ar plăcea să îi întreb ce anume înțelegeți voi, iar eu și alții nu am putut niciodată, ce credeți că este? Ascultați ce au de spus!”, a recunoscut americanul pentru GSP.ro.
„Am fost cel mai bun din lume, dar nu ăsta a fost scopul meu”
„Am fost cel mai bun din lume, dar nu ăsta a fost scopul meu, ci doar s-a întâmplat să fie rezultatul. Nu aș putea spune că aveam o înțelegere deosebită a anvergurii înțelegerii mele a lumii. Pe măsură ce mă apucam de autodepășire, aceasta devenea foarte concentrată. Și, în orice caz, a devenit despre procesarea, cel puțin!, a distragerilor, dacă nu evitarea acestora, și redirecționarea lor către îmbunătățirea mea. Rivalii tăi scot ce e mai bun din tine, dar tu ai foarte puțină influență asupra a ceea ce fac concurenții tăi, cel puțin așa e în sport. Nu ești responsabil și nu iei decizii decât pentru tine. Și, cum se spune, comparația este hoțul bucuriei. Încearcă să nu te compari prea mult cu alții! Compară ceea ce ai făcut în trecut sau, cel puțin, cu cea mai bună perspectivă a ta asupra acestui lucru, compară cu ceea ce crezi că poate fi mai bine pentru tine în viitor și aceasta este calea dezvoltării personal”, a mai spus fostul sportiv.