Câte recorduri mai poate să bată David Popovici. Dezvăluiri de senzaţie ale specialiştilor. Analizele care răstoarnă tot

Câte recorduri mai poate să bată David Popovici. Dezvăluiri de senzaţie ale specialiştilor. Analizele care răstoarnă tot. Campionul român a făcut istorie la Jocurile Olimpice 2024. A luat aur la 200 de metri liber şi bronz la 100 de metri.

Acum, specialiştii au făcut o serie de cercetări. Au vrut să vadă ce recorduri se mai pot bate în sport. Şi David Popovici a fost luat în discuţie.

Câte recorduri mai poate să bată David Popovici

Americanii de la Washington Post au analizat prezentul și viitorul sportului. Au ajuns la concluzia că David Popovici, Pan Zhanle sau Leon Marchand au mai multe șanse de a stabili noi recorduri mondiale în înot. Asta spre deosebire de Noah Lyles, de la atletism.

Analiza progresiei recordurilor mondiale la înot și atletism ilustrează felul în care tehnologia, metodele de pregătire și talentul individual au influențat sportul. „Este de la sine înțeles că oamenii nu vor putea alerga suta de metri în mai puțin de o secundă, așa că putem seta limita între acel punct și recordul mondial la 100 metri al lui Usain Bolt (9,58 secunde)”, spune sursa citată.

Cercetătorii au studiat și venit cu teorii științifice asupra pragurilor pe care oamenii nu le pot depăși. În 2008 și 2009, înotătorii rupeau record după record cu ajutorul unor costume speciale, mai târziu interzise.

„Credeam că noi suntem cei care forțează limitele”, spunea legendarul antrenor, Bob Bowman, cel care i-a avut sub comandă pe Michael Phelps și Leon Marchand.

Dar multe dintr acele recorduri stabilite la natație au fost doborâte.

Peter Weyand, directorul laboratorului de studii locomotorii de la Texas Christian University, s-a specializat în analiza vitezei în sprint. Ca să capete viteză, sprinterii trebuie să lovească cât mai tare în pământ în raport cu greutatea sa. Astfel, ei controlează două dintre aceste variabile. Timpul în care talpa lor stă pe sol și forța cu care mușchii lor apasă în pământ.

Factorii care limitează evoluția sprinterilor sunt aceleași care stau și în calea alergătorilor de cursă lungă. În ultimii zece ani, recordurile mondiale la înot au fost doborâte cu 43 la sută mai frecvent decât în cursele de alergare pe distanțe olimpice.

Înotătorii, la fel ca alergătorii și sportivii de la aruncări, au beneficiat de progresul tehnologiei. „Înotul e un lucru nenatural pentur oameni, care sunt creaturi care trăiesc pe uscat. În apă, oamenii încă pot evolua”, spune Russell Mark, consilier al Asociației Antrenorilor Americani de Înot.

„În apă, încă învățăm. Căutăm cele mai bune tehnici de deplasare. Alergarea a evoluat de când există oamenii pe pământ. Am avut o grămadă de timp la dispoziție ca să ne perfecționăm alergarea”, mai spune Mark.

Și capacitatea înotătorilor de a-și îmbunătăți performanțele poate crește numai dacă tehnologia de tracking a datelor se îmbunătățește și ea.

Distribuie articol:

COMENTARII

Clasament Superliga

Clasamente oferite de Sofascore

Populare

Articole similare
Recomandari

Final incendiar în Covasna! S-a terminat Sepsi-Gloria Buzău. Meciul s-a decis în două minute

Final incendiar în Covasna! S-a terminat Sepsi-Gloria Buzău. Meciul...

S-a aflat adevărul despre Mircea Lucescu! Ce urmează să facă selecţionerul. Florin Prunea a spus clar

S-a aflat adevărul despre Mircea Lucescu! Ce urmează să...

Parteneri
Recomandari

exquis
Loading RSS Feed
blacknews
Loading RSS Feed