Tupeu uluitor al unui jurnalist! Acuzaţii şocante la adresa Simonei Halep. S-a aflat ce a putut să spună înaintea revenirii sportivei în circuitul WTA. Românca tocmai a desfiinţat suspendarea de 4 ani pentru dopaj.
Simona Halep are parte şi de contestatari. Asta deşi a câştigat la TAS apelul şi va reveni pe teren la turneul de la Miami.
Acuzaţii şocante la adresa Simonei Halep
Cathal Kelly, editorialist la The Globe and Mail vorbeşte despre dopaj în sport şi spune că acesta continuă fără jenă. Vorbeşte şi despre cazul Simonei Halep. Kelly scrie că Halep a făcut lucrurile pentru care a fost suspendată, dar TAS a considerat că românca şi-a învăţat lecţia şi i-a redus suspendarea.
Halep este acum “steaua polară” a sportivei din curling Briane Harris, depistată pozitiv recent. “Nu cereţi prea mult şi nici nu vă îngrijoraţi prea mult. Dopingul continuă fără jenă”, este intitulat editorialul lui Kelly. “Anul trecut, NFL a suspendat opt jucători pentru că au încălcat politica antidoping. Liga nu anunţă ce substanţe au fost depistate pozitiv de către acei jucători.
În multe cazuri, se presupune că este vorba de marijuana. Niciuna dintre aceste suspendări nu a fost mai lungă de şase meciuri. Niciuna nu a ajuns la ştiri reale. Aţi urmărit vreun meci din NFL în ultima vreme? Vi se pare logic că, dintre bărbaţii de 275 de livre care aleargă precum sprinterii de competiţie, doar 0,5% dintre ei iau vreun fel de substanţă interzisă? Nu are logică. Dar NFL a descoperit o modalitate de a ocoli această problemă.
Nu întrebaţi prea mult şi nimănui nu-i pasă dacă spuneţi. Hocheiul, baseball-ul, baschetul, fotbalul – toate sporturile cu bani mulţi – au stabilit regimuri similare. Alte sporturi – care ar putea fi numite sporturi olimpice – continuă să adauge un alt nivel la această mascaradă. Se testează ca şi cum le-ar păsa, dar nu trag plasa strâns. Cei care se zbat se pot elibera singuri”, notează Cathal Kelly.
Cathal Kelly spune că au existat mult timp un milion de motive pentru care un profesionist de top ar lua substanţe dopante, iar acum există, de asemenea, un milion de scuze: „Mi-am încurcat medicamentele”, „Am mâncat un burrito stricat”, „Am făcut sex cu cineva care se dopa”.
“Dacă e să accepţi unul, ar fi bine să le accepţi pe toate. Singurul mod în care poate exista un regim antidrog cu adevărat riguros este toleranţa zero. Din nou, acesta este un lucru pe care l-am încercat în lumea reală. Nu a funcţionat. Nu funcţionează nici în sport. Sportul ştie asta, dar nu poate să o spună cu voce tare. Tenisul, curlingul şi altele merg cu un pas ipocrit mai departe.
Continuă să pretindă că obiectivul este un mediu de joc echitabil. Că nimeni, nicăieri în lume, nu ar trebui să se dopeze, chiar şi cei care o fac. Din moment ce nu au forţa de a face ca propriile lor sancţiuni să reziste, singura lor armă în această luptă este ruşinea. De fiecare dată când urmăriţi una dintre aceste pantomime prin progresia sa eternă – umilire; negare; negociere; eliberare – vă frapează faptul că vreunul dintre participanţi este jenat?”, adaugă editorialistul canadian.